ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciasto z gruszkami upside-down

Czekoladowe ciasto z gruszkami upside-down

nazwa

Wykonanie

To ciasto nie wygląda może zbyt zachęcająco, jak to bywa z odwróconymi ciastami, ale to, co kryje się w jego wnętrzu rekompensuje wielokrotnie jego wygląd, jest po prostu niesamowicie pyszne!
Czekoladowe ciasto o konsystencji gęstego kremu w połączeniu ze szlachetnym smakiem upieczonych gruszek, to coś co sprawia, że zapominamy o umiarkowaniu i nakładamy sobie jeszcze jedną porcję. Czekoladowe odwrócone ciasto z gruszkami to kolejne ciasto, które bardzo polecam!
200 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do natłuszczenia
200 g ciemnej czekolady,połamanej na kawałki
150 g drobnego cukru
3 jajka, roztrzepane
1 łyżeczka esencji waniliowej
100 g mąki samorosnącej (lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
3 łyżki brązowego cukru (soft brown suger)
3 gruszki, dojrzałe, obrane, pozbawione pestek i pokrojona na ćwiartki.
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy tortownicę o średnicy 23 cm i wykładamy dno papierem do pieczenia.
W małym rondelku mieszamy masło, czekoladę, cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą, mieszając drewnianą łyżką. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do wystudzonej masy dodajemy jajka, esencję waniliową i mąkę. Mieszamy do połączenia.
Brązowym cukrem posypujemy dno tortownicy, umieszczamy(spiralnie) ćwiartki gruszek i wylewamy na to ciasto. Pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremce przez 15 minut, po czym przewracamy na kratkę, tak aby gruszki były na górze i pozostawiamy do wystudzenia.
Przepis z książki Jennifer Donovan "The Big Book of Chocolate"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/04/czekoladowe-ciasto-z-gruszkami-upside.html