Wykonanie
To ciasto nie wygląda może zbyt zachęcająco, jak to bywa z odwróconymi ciastami, ale to, co kryje się w jego wnętrzu rekompensuje wielokrotnie jego wygląd, jest po prostu niesamowicie pyszne!
Czekoladowe ciasto o konsystencji gęstego kremu w połączeniu ze szlachetnym smakiem upieczonych
gruszek, to coś co sprawia, że zapominamy o umiarkowaniu i nakładamy sobie jeszcze jedną porcję.
Czekoladowe odwrócone ciasto z
gruszkami to kolejne ciasto, które bardzo polecam!
200 g
masła, miękkiego, plus dodatkowo do natłuszczenia200 g ciemnej
czekolady,połamanej na kawałki150 g drobnego
cukru3
jajka, roztrzepane1 łyżeczka esencji waniliowej100 g
mąki samorosnącej (lub zwykła plus 1 łyżeczka
proszku do pieczenia i szczypta
soli)3 łyżki
brązowego cukru (soft brown suger)3
gruszki, dojrzałe, obrane, pozbawione pestek i pokrojona na ćwiartki.Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy tortownicę o średnicy 23 cm i wykładamy dno papierem do pieczenia.
W małym rondelku mieszamy
masło,
czekoladę,
cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą, mieszając drewnianą łyżką. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.Do wystudzonej masy dodajemy
jajka, esencję
waniliową i
mąkę. Mieszamy do połączenia.
Brązowym cukrem posypujemy dno tortownicy, umieszczamy(spiralnie) ćwiartki
gruszek i wylewamy na to ciasto. Pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremce przez 15 minut, po czym przewracamy na kratkę, tak aby
gruszki były na górze i pozostawiamy do wystudzenia.Przepis z książki Jennifer Donovan "The Big Book of Chocolate"