ßßß
 
            
         50 g (4 łyżki) masła2 pory, pokrojone na plastry1 mała cebula, drobno posiekana350 g ziemniaków, pokrojonych900 ml (3 3/4 szklanki) rosołu lub wywaru warzywnego z kostkisól i pieprzRozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy pokrojony por i cebulę. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając około 7 minut do momentu aż warzywa zmiękną(ale nie zbrązowieją.Dodajemy ziemniaki i podgrzewamy 2, 3 minuty, mieszając. Dodajemy wywar, zagotowujemy po czym przykrywamy, zmniejszamy gaz i gotujemy 30, 35 minut, do momentu aż warzywa będą bardzo miękkie. Przyprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia i dodajemy pozostałe 2 łyżki masła.Podajemy z chlebem.Przepis z książki A. Barker "Potato"
50 g (4 łyżki) masła2 pory, pokrojone na plastry1 mała cebula, drobno posiekana350 g ziemniaków, pokrojonych900 ml (3 3/4 szklanki) rosołu lub wywaru warzywnego z kostkisól i pieprzRozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy pokrojony por i cebulę. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając około 7 minut do momentu aż warzywa zmiękną(ale nie zbrązowieją.Dodajemy ziemniaki i podgrzewamy 2, 3 minuty, mieszając. Dodajemy wywar, zagotowujemy po czym przykrywamy, zmniejszamy gaz i gotujemy 30, 35 minut, do momentu aż warzywa będą bardzo miękkie. Przyprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia i dodajemy pozostałe 2 łyżki masła.Podajemy z chlebem.Przepis z książki A. Barker "Potato"