Wykonanie
Kto powiedział, że smaczne dania potrzebują dużej liczby
drogich składników do przygotowania? Ten kto wychodzi z takiego założenia jest w błędzie. Oryginalny smak osiągamy przez odpowiednie połączenie składników a nie przez użytą ich ilość.Z tą zupą zetknęłam się jakiś czas temu. Urzekł mnie jej smak i prostota wykonania. Dodatkowo jest ona również bardzo tania w wykonaniu.
Mowa tutaj o zupie
porowo - ziemniaczanej.Wszystkim tym, którzy nigdy jej nie próbowali zdecydowanie rekomenduję to zrobić. Myślę, że tak jak i mnie pozytywnie Was ona zaskoczy.Leek and potatoe soup
Składniki:2 duże
pory4 duże
ziemniakipieprz1/2 kostki
bulionu warzywnego albo 1 litr
wywaru z warzyw1 łyżeczka
masła2 łyżki
śmietany1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:
Pory pokroić w krążki,
ziemniaki pokroić w kostkę.Do garnka włożyć łyżeczkę
masła, dodać
pora i dusić przez 4-5 minut na małym ogniu do momentu, aż troszkę zmięknie.Po 4 minutach dodać
ziemniaki, posolić, dodać
pieprz,
bulion warzywny i 1 litr
wody. Jeżeli dodajemy ugotowany przez nas
wywar z warzyw, to wtedy bez
wody a litr
wywaru.Gotować wszystko na małym ogniu do zmięknięcia warzyw. Powinno nam to zająć około 30 minut.Gdy warzywa są miękkie dodać 2 łyżki kwaśnej
śmietany. Zagotować po czym zdjąć z ognia i zmiksować.Jeśli zupa wyda nam się zbyt gęsta dolać
wody. Możemy także dodać więcej
soli, ja jednak nie zalecam używania zbyt dużych jej ilości.Zupę serwować z keksem gęstej
śmietany. Smacznego!