Wykonanie
Kolejny mój wypiek z
płatkami owsianymi, to nic innego jak wersja popularnej tutaj w Anglii krajanki flapjacks . I choć zapewne zdrowe, bo z
owsianymi płatkami, to jednocześnie bardzo słodkie
ciastko i jeden kawałek w zupełności wystarcza na jednodniowe zapotrzebowanie na "coś słodkiego".
125 g
masła125 złotego
syropu125 g jasnego
cukru muscovado125 g
płatków owsianych125 g
mąki pszennej pełnoziarnistej ze środkiem spulchniającym(dałam zwykłą self-rising)25 g wiórek
kokosowych3 łyżki
dżemu truskawkowego( u mnie z
czarnej porzeczki)2 łyżki wiórek
kokosowychMasło, złoty
syrop i
cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy aż do rozpuszczenia składników.Zdejmujemy z ognia i mieszamy z
płatkami owsianymi,
mąką i wiórkami kokosowymi. Masę wylewamy do foremki o wymiarach 18 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy i wyrównujemy.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 15-20 minut.Pozostawiamy do ostudzenia w foremce i zaznaczamy nożem 9 kwadratów. Smarujemy
dżemem i posypujemy do wiórkami.Gdy ciasto całkowicie wystygnie wyjmujemy je razem z papierem i kroimy na kwadraty.Przepis z książki S. Lewis "200 cakes and bakes"