Wykonanie
Klasyczny brytyjski flapjack. To naprawdę
dziwne, że do tej
pory nie znalazł się na blogu :-). Batonik z
płatków owsianych, najbardziej chyba popularny w UK, na którego przepis znajdziecie na praktycznie każdym opakowaniu
płatków owsianych lub golden
syrupu ;-). Przepis jest tani, batonik smaczny, chrupiący i szybki w wykonaniu. Dla mnie smakuje jak najlepsza granola :-). Poniżej klasyczna wersja flapjacka. Często jest pieczony z dodatkiem
orzechów,
czekolady, kandyzowanych
owoców; można do niego dodać
ziarna słonecznika, dyni.. Mam nadzieję, że w tym roku
będę mogła przedstawić Wam kilka najbardziej popularnych wersji tego brytyjsiego przysmaku.Składniki na 9 sztuk:300 g
płatków owsianych75 g
suszonych owoców110 g
cukru120 g
masła75 ml golden
syrupu (np. z domowego przepisu)W naczyniu wymieszać
płatki owsiane,
suszone owoce i
cukier.W większym garnuszku podgrzać
masło i golden
syrup do roztopienia się
masła. Wymieszać, nie dopuścić do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać wymieszane wcześniej suche składniki i bardzo dokładnie wymieszać.Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Całą owsianą mieszankę przesypać do formy i dokładnie, bardzo mocno wcisnąć w dno, uklepać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut do złotego koloru i lekkiego zbrązowienia brzegów. Wyjąć, jeszcze ciepły flapjack przekroić nożem (prawie do blaszki) na 9 równych części. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przekroić do końca. Przełożyć na paterę.Uwaga: flapjack może się kruszyć, to jest normalne - nie może być zbyt zbity i tłusty.Można przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni.Smacznego :-).* Przepis jest bezglutenowy pod warunkiem użycia
płatków owsianych bezglutenowych.