Wykonanie
Krajanki to chyba najprostsze z wypieków (zwłaszcza owsiane) za co bardzo je lubię. Te owsiane są świetną przekąską nie tylko dla dzieci. Pasują na drugie śniadanie, deser lub przekąska w biegu, gdy brak nam już energii. W dodatku można dobrać dodatki tak, by odpowiadały naszym gustom.Tym razem proponuję Wam krajankę z
kokosem i dodatkiem kandyzowanych
wiśni; prostą, szybką i przyjemnie chrupiącą. Jedyne, co mi w niej nie pasowało to ilość
cukru, więc zmniejszyłam ją o 1/4. Mimo wszystko krajanka jest słodka, więc możecie śmiało ująć kolejne 50g i też będzie super. Po naszej zostało już tylko wspomnienie :)Polecam :)* przepis pochodzi z książki „Baking. Deliciously perfect cakes & bakes every time” wydawnictwa Parragon BooksSkładniki na formę o wymiarach około 30 x 23cm:200g niesolonego
masła150g
cukru demerara (w oryginale 200g)2 łyżki złocistego
syropu (golden
syrup)275g
płatków owsianych (najlepiej górskich)100g
wiórków kokosowych75g kandyzowanych
wiśni, drobno posiekanychWykonanie:
Masło umieść w rondlu i podgrzewaj z
cukrem oraz
syropem złocistym na małym ogniu, aż się rozpuści. Wsyp pozostałe składniki i wymieszaj dokładnie.Wyłóż całość do formy wysmarowanej
masłem i wyrównaj, dociskając dokładnie (najlepiej zrobić to lekko naoliwioną dłonią).Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.Po upieczeniu studź przez 10 minut w blasze, zanim pokroisz.Przechowuj do tygodnia czasu w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz też zamrozić tą krajankę i przechowywać tak do miesiąca czasu.Smacznego :)