ßßß Cookit - przepis na Krajanka owsiano-kokosowa…

Krajanka owsiano-kokosowa…

nazwa

Wykonanie

Krajanki to chyba najprostsze z wypieków (zwłaszcza owsiane) za co bardzo je lubię. Te owsiane są świetną przekąską nie tylko dla dzieci. Pasują na drugie śniadanie, deser lub przekąska w biegu, gdy brak nam już energii. W dodatku można dobrać dodatki tak, by odpowiadały naszym gustom.
Tym razem proponuję Wam krajankę z kokosem i dodatkiem kandyzowanych wiśni; prostą, szybką i przyjemnie chrupiącą. Jedyne, co mi w niej nie pasowało to ilość cukru, więc zmniejszyłam ją o 1/4. Mimo wszystko krajanka jest słodka, więc możecie śmiało ująć kolejne 50g i też będzie super. Po naszej zostało już tylko wspomnienie :)
Polecam :)
* przepis pochodzi z książki „Baking. Deliciously perfect cakes & bakes every time” wydawnictwa Parragon Books
Składniki na formę o wymiarach około 30 x 23cm:
200g niesolonego masła
150g cukru demerara (w oryginale 200g)
2 łyżki złocistego syropu (golden syrup)
275g płatków owsianych (najlepiej górskich)
100g wiórków kokosowych
75g kandyzowanych wiśni, drobno posiekanych
Wykonanie:
Masło umieść w rondlu i podgrzewaj z cukrem oraz syropem złocistym na małym ogniu, aż się rozpuści. Wsyp pozostałe składniki i wymieszaj dokładnie.
Wyłóż całość do formy wysmarowanej masłem i wyrównaj, dociskając dokładnie (najlepiej zrobić to lekko naoliwioną dłonią).
Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
Po upieczeniu studź przez 10 minut w blasze, zanim pokroisz.
Przechowuj do tygodnia czasu w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz też zamrozić tą krajankę i przechowywać tak do miesiąca czasu.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/06/04/krajanka-owsiano-kokosowacoconut-flapjacks