ßßß Cookit - przepis na Flapjacks - owsiane batoniki

Flapjacks - owsiane batoniki

nazwa

Wykonanie

Flapjacks to bardzo popularne w Wielkiej Brytanii owsiane batoniki. Można je kupić wszędzie lub bez problemu zrobić samemu w domu. Przygotowanie jest banalnie proste. Wszystkie składniki podgrzewamy i mieszamy ze sobą. Po upieczeniu otrzymujemy słodkie, lekko ciągnące batoniki bardzo przez wszystkich lubiane.
225 g masła, plus dodatkowo do posmarowania
225 g jasnego cukru brązowego (light soft brown)
2 łyżki złotego syropu
350 g płatków owsianych
Piekarnik nagrzewamy do 150 st C. Lekko natłuszczamy kwadratową foremką o bokach 23 cm.
Masło, cukier i złoty syrop umieszczamy w dużym rondlu i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z płatkami owsianymi.
Mieszankę przenosimy do przygotowanej foremki i ugniatamy. Pieczemy przez ok 40 minut lub do momentu aż całość nabierze złotej barwy a brzegi zaczną lekko brązowieć.
Pozostawiamy do ostudzenia przez 10 minut, po czym kroimy na prostokąty lub kwadraty. Pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia.
W zamkniętym pojemniku można przechowywać przez kilka dni.
Przepis z książki"Everyday easy cakes and cupcakes"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/06/flapjacks-owsiane-batoniki.html