Wykonanie
Flapjacks to bardzo popularne w Wielkiej Brytanii owsiane batoniki. Można je kupić wszędzie lub bez problemu zrobić samemu w domu. Przygotowanie jest banalnie proste. Wszystkie składniki podgrzewamy i mieszamy ze sobą. Po upieczeniu otrzymujemy słodkie, lekko ciągnące batoniki bardzo przez wszystkich lubiane.
225 g
masła, plus dodatkowo do posmarowania225 g jasnego
cukru brązowego (light soft brown)2 łyżki złotego
syropu350 g
płatków owsianychPiekarnik nagrzewamy do 150 st C. Lekko natłuszczamy kwadratową foremką o bokach 23 cm.
Masło,
cukier i złoty
syrop umieszczamy w dużym rondlu i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia
masła. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z
płatkami owsianymi.Mieszankę przenosimy do przygotowanej foremki i ugniatamy. Pieczemy przez ok 40 minut lub do momentu aż całość nabierze złotej barwy a brzegi zaczną lekko brązowieć.Pozostawiamy do ostudzenia przez 10 minut, po czym kroimy na prostokąty lub kwadraty. Pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia.W zamkniętym pojemniku można przechowywać przez kilka dni.
Przepis z książki"Everyday easy cakes and cupcakes"