ßßß Cookit - przepis na Ciasto rabarbarowo-pomarańczowe

Ciasto rabarbarowo-pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

To kolejne pyszne rabarbarowe ciasto, którym miałam okazję się w tym roku raczyć. Tym razem ze świetnie pasującym pomarańczowym akcentem. A dodatek mielonych migdałów? Ci, którzy próbowali, wiedzą, że ciasta z nimi są fantastyczne. Świetna, wilgotna konsystencja z lekko wyczuwalnymi drobinkami migdałów. Niepowtarzalny smak. Pyszne. Polecam nie tylko tym, którzy nie liczą kalorii.
350 g rabarbaru, pokrojonego w słupki długości 4 cm
200 g drobnego cukru trzcinowego(golden caster)
starta skórka i sok z 1/2 małej pomarańczy
140 g miękkiego masła
2 jajka, roztrzepane
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
85 g mąki ze środkiem spulchniającym
100 g mielonych migdałów
Na posypkę:
25 g masła, rozpuszczonego
25 g cukru light muscovado
starta skórka z 1/2 małej pomarańczy
50 g migdałów(płatków migdałowych)
cukier puder do posypania
Rabarbar mieszamy z 50 g cukru i skórką pomarańczową. Odstawiamy na 1 godzinę, mieszając raz lub dwa razy.
Piekarnik nastawiamy na 190 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 23 cm.
Ucieramy masło z pozostałym cukrem(150 g). Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, mąkę i mielone migdały. Delikatnie, krótko ubijamy. Mieszamy z sokiem pomarańczowym i wykładamy do foremki wygładzając wierzch.
Rabarbar odcedzamy i wykładamy na ciasto. Pieczemy 25 minut. W międzyczasie łączmy masło, cukier, skórkę i migdały.
Zmniejszamy temperaturę do 180 st C. Na wierzch wykładamy posypkę i pieczemy kolejne 15-25 minut.
Studzimy w foremce, po czym wykładamy na kratkę. Posypujemy cukrem pudrem.
Przepis z książki GoodFood " The Collection "
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/06/ciasto-rabarbarowo-pomaranczowe.html