Wykonanie
To kolejne pyszne
rabarbarowe ciasto, którym miałam okazję się w tym roku raczyć. Tym razem ze świetnie pasującym
pomarańczowym akcentem. A dodatek mielonych migdałów? Ci, którzy próbowali, wiedzą, że ciasta z nimi są fantastyczne. Świetna, wilgotna konsystencja z lekko wyczuwalnymi drobinkami
migdałów. Niepowtarzalny smak. Pyszne. Polecam nie tylko tym, którzy nie liczą kalorii.
350 g
rabarbaru, pokrojonego w słupki długości 4 cm200 g drobnego
cukru trzcinowego(golden caster)starta skórka i sok z 1/2 małej
pomarańczy140 g miękkiego
masła2
jajka, roztrzepane1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia85 g
mąki ze środkiem spulchniającym100 g mielonych
migdałówNa posypkę:25 g
masła, rozpuszczonego25 g
cukru light muscovadostarta skórka z 1/2 małej
pomarańczy50 g
migdałów(
płatków migdałowych)
cukier puder do posypania
Rabarbar mieszamy z 50 g
cukru i
skórką pomarańczową. Odstawiamy na 1 godzinę, mieszając raz lub dwa
razy.Piekarnik nastawiamy na 190 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 23 cm.Ucieramy
masło z pozostałym
cukrem(150 g). Dodajemy
jajka,
proszek do pieczenia,
mąkę i mielone
migdały. Delikatnie, krótko ubijamy. Mieszamy z
sokiem pomarańczowym i wykładamy do foremki wygładzając wierzch.
Rabarbar odcedzamy i wykładamy na ciasto. Pieczemy 25 minut. W międzyczasie łączmy
masło,
cukier, skórkę i
migdały.Zmniejszamy temperaturę do 180 st C. Na wierzch wykładamy posypkę i pieczemy kolejne 15-25 minut.Studzimy w foremce, po czym wykładamy na kratkę. Posypujemy
cukrem pudrem.Przepis z książki GoodFood " The Collection "