Wykonanie
Tak naprawdę miałam w planie zupełnie inne ciasto (na które
rabarbar już czeka w lodówce, więc niedługo je przygotuję - zafascynowało mnie bowiem połączenie
rabarbaru i marcepanu), jednak okazało się, że mam za mało cudnych, czerwono-zielonych łodyg. Hmm... Co teraz? Nie chciało mi się iść do sklepu po więcej; tak naprawdę, nie chciało mi się nic. Marzyłam o wyciągnięciu się na kanapie w pozycji horyzontalnej, z psą ułożoną wzdłuż nóg i z pilotem od telewizora w dłoni (każdemu należy się od czasu do czasu dzień totalnego lenistwa, prawda...?). Jednak myśl o resztkach
rabarbaru w lodówce nie dawała mi spokoju - jego czas nadchodził nieubłaganie i wiedziałam, że muszę wykorzystać go jak najprędzej.Jak zwykle niezawodna i pomocna okazała się
Maggie - na moje narzekania błyskawicznie zareagowała sznurkiem do strony BBC Good Food - chyba jej ulubionej - z przepisem na ciasto
pomarańczowo-
rabarbarowe. Popatrzyłam, pomyślałam, i poszłam do kuchni wyjąć
masło i
jajka z lodówki. Ciacho jest niezwykle proste w przygotowaniu - trzeba tylko pamiętać, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Składnikiem, który nadaje mu wyjątkowego smaku, wilgotności i tekstury są mielone
migdały. Dzięki nim zwykłe ciasto nabiera zupełnie nowego charakteru. Do tego delikatna nuta
pomarańczy i soczysty, kwaskowy
rabarbar, który sprawia, że ciasto staje się naprawdę ciekawe. Jestem pewna, że zakochacie się w nim od pierwszego kęsa.Niestety, ale nie zdążyłam zrobić żadnego zdjęcia środka - piekłam je wieczorem, więc zanim wystygło, było już zupełnie ciemno, a później nie miała już szansy... Niech to będzie dowodem na jego naprawdę fantastyczny smak.
Maggie - dziękuję Ci ogromnie za ten przepis. Uratowałaś mój dogorywający
rabarbar i sprawiłaś, że mieliśmy w weekend wyjątkowe pyszności na
stole.
Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)300 g
rabarbaru150 g
cukru225 g miękkiego
masła1
pomarańcza3
jajka225 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g mielonych
migdałówdodatkowo:20 g
płatków migdałowych1 łyżka
cukru pudruRabarbar umyć, odciąć końcówki i pokroić na 1centymetrowe kawałki. Przełożyć do miski, wsypać 50 g
cukru i odstawić na 30 minut.
Masło utrzeć z pozostałym
cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać otartą skórkę i sok z
pomarańczy, zmiksować. Po jednym wbijać
jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i mielonymi
migdałami. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać
rabarbar razem z
sokiem, wymieszać łyżką.Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować
masłem. Przełożyć masę do formy, wierzch posypać
płatkami migdałowymi.Piec w 170 st. C. przez 60-70 minut, aż do suchego patyczka.Przestudzić 10 minut w formie, następnie przłożyć na kratkę i pozostawić do całkowtego ostudzenia.Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!
Pozwoliłam sobie nieco zmodyfikować nazwę -
migdały są niezwykle istotnym, żeby nie
rzec kluczowym, tuż obok
rabarbaru, elementem, więc należy oddać im szacunek.