ßßß Cookit - przepis na skonsy ( scones ) z rabarbarem na weekendowe śniadanie

skonsy ( scones ) z rabarbarem na weekendowe śniadanie

nazwa

Wykonanie

To chyba najpyszniejszy i jednocześnie najszybszy i najłatwiejszy wypiek na śniadanie. Brytyjczycy już dawno to odkryli i cieszą się tymi bułeczkami od dawien dawna. Przepisy na skonsy, cudowna jest ta nazwa w wersji spolszczonej, są bardzo różne, nawet u mnie na blogu każdy, a jest ich kilka, jest inny. Wszystkie jednak łączy zawartość proporcjonalnie dużej ilości mleka, maślanki czy kremówki w cieście. Ten składnik nadaje ciastu odpowiednią ciężkość i wilgotność, a także maślany delikatny smak. Lekko słodkie ciasto z dodatkiem kwaśnego rabarbaru, to doskonałe połączenie. Mleczny lukier i płatki migdałowe dopinają całość.
Składniki:
2 1/2 kubka mąki pszennej
1/2 kubka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
100g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
2/3 kubka plus 2 łyżki śmietany kremówki
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1 jajko
1 1/2 kubka rabarbaru pokrojonego na kawałki około 0.6cm
1/3 kubka płatków migdałowych
polewa migdałowa:
3/4 kubka cukru pudru
2-3 łyżki śmietany kremówki
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1/4 kubka płatków migdałowych do posypania
Jak zrobiłam:
1. Wymieszałam 2 1/2 kubka mąki z 1/2 kubka cukru, 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody i 1/2 łyżeczki soli. Dodałam zimne masło i roztarłam je z suchymi składnikami.
2. Ubiłam 2/3 kubka śmietany kremówki z ekstraktem migdałowym i jajkiem. Dodałam te mokre składniki do suchych, wymieszałam krótko mikserem, żeby składniki się połączyły. Wyłożyłam ciasto na blat wysypany mąką, dodałam owoce i płatki migdałowe i z grubsza, nie da się tego zrobić dokładnie, wmieszałam rękoma w ciasto, nie wyrabiając go.
3. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto przeniosłam na blaszkę i uformowałam dysk o grubości około 2.5cm. Pokroiłam je na 8 części i posmarowałam wierzch śmietaną.
Piekłam w 200'C przez około 15 minut, aż brzegi były lekko złociste, a skonsy robiły wrażenie upieczonych.
Zostawiłam na blaszce na 10 - 15 minut zanim przeniosłam na kratkę.
Glazura:
W miseczce wymieszałam cukier ze śmietaną i ekstraktem waniliowym na kremową masę. Polałam glazurą wierzch skonsów, a na koniec posypałam płatkami migdałowymi i udekorowałam kawałkami rabarbaru ugotowanego wcześniej w cukrze brązowym
Skonsy są najlepsze tuż po upieczeniu, ale można je przechowywać przez 2-3 dni w szczelnym pojemniku - nadal smakują doskonale.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2015/05/skonsy-scones-z-rabarbarem-na.html