Wykonanie
To chyba najpyszniejszy i jednocześnie najszybszy i najłatwiejszy wypiek na śniadanie. Brytyjczycy już dawno to odkryli i cieszą się tymi bułeczkami od dawien dawna. Przepisy na skonsy, cudowna jest ta nazwa w wersji spolszczonej, są bardzo różne, nawet u mnie na blogu każdy, a jest ich kilka, jest inny. Wszystkie jednak łączy zawartość proporcjonalnie dużej ilości
mleka,
maślanki czy kremówki w cieście. Ten składnik nadaje ciastu odpowiednią ciężkość i wilgotność, a także
maślany delikatny smak. Lekko słodkie ciasto z dodatkiem kwaśnego
rabarbaru, to doskonałe połączenie.
Mleczny lukier i
płatki migdałowe dopinają całość.
Składniki:2 1/2 kubka
mąki pszennej1/2 kubka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli100g zimnego
masła, pokrojonego na kawałki2/3 kubka plus 2 łyżki
śmietany kremówki1/2 łyżeczki ekstraktu
migdałowego1
jajko1 1/2 kubka
rabarbaru pokrojonego na kawałki około 0.6cm1/3 kubka
płatków migdałowychpolewa migdałowa:3/4 kubka
cukru pudru2-3 łyżki
śmietany kremówki1/2 łyżeczki ekstraktu
migdałowego1/4 kubka
płatków migdałowych do posypania
Jak zrobiłam:1. Wymieszałam 2 1/2 kubka
mąki z 1/2 kubka
cukru, 1 łyżeczką
proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki
sody i 1/2 łyżeczki
soli. Dodałam zimne
masło i roztarłam je z suchymi składnikami.2. Ubiłam 2/3 kubka
śmietany kremówki z ekstraktem
migdałowym i
jajkiem. Dodałam te mokre składniki do suchych, wymieszałam krótko mikserem, żeby składniki się połączyły. Wyłożyłam ciasto na blat wysypany
mąką, dodałam
owoce i
płatki migdałowe i z grubsza, nie da się tego zrobić dokładnie, wmieszałam rękoma w ciasto, nie wyrabiając go.3. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto przeniosłam na blaszkę i uformowałam dysk o grubości około 2.5cm. Pokroiłam je na 8 części i posmarowałam wierzch
śmietaną.Piekłam w 200'C przez około 15 minut, aż brzegi były lekko złociste, a skonsy robiły wrażenie upieczonych.
Zostawiłam na blaszce na 10 - 15 minut zanim przeniosłam na kratkę.Glazura:W miseczce wymieszałam
cukier ze
śmietaną i ekstraktem
waniliowym na kremową masę. Polałam glazurą wierzch skonsów, a na koniec posypałam
płatkami migdałowymi i udekorowałam kawałkami
rabarbaru ugotowanego wcześniej w cukrze brązowym
Skonsy są najlepsze tuż po upieczeniu, ale można je przechowywać przez 2-3 dni w szczelnym pojemniku - nadal smakują doskonale.