Wok. Od dawna miałam zamiar kupić i w końcu jest. A ja zachwycona ustrojstwem i mam zamiar wypróbować sporo przepisów.Lista zakupów dla 2- 4 osób:cukinia ok.700 g2 ząbki czosnku1 papryczka chiliok. 5 sm świeży korzeń imbiru2 łyżki posiekanego szczypiorku1 łyżka oleju z pestek winogron1 mała łyżeczka octu ryzowego1 łyżka sosu sojowego ciemnego1/2 łyżeczki oleju sezamowegosól1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego1 łyżeczka brązowego cukru1 łyżka jasnego sezamu do posypaniaWszystko najlepiej przygotować dużo wcześniej.Cukinie umyć i wraz ze skórką pokroić na plasterki. Posolić i odstawić na sicie do obcieknięcia na 15-20 min. Odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Czosnek i imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki.Papryczkę posiekać.Rozgrzać wok, wlać olej z pestek winogron. Na mocno rozgrzany wrzucić chili, czosnek, pieprz syczuański i imbir. Wszystko podsmażyć, aż czosnek się zarumieni, energicznie potrząsać cały czas wokiem. Dodać plasterki cukinii.Podsmażyć chwilę. Dodać ocet ryżowy, sos sojowy i cukier. Smażyć razem ok. 3-4 min.Wrzucić szczypiorek. Po 1 min. polać wszystko olejem sezamowym i posypać sezamem.Podawać od razu.Podałam z bagietką jako samodzielne danie na kolację. Zjedliśmy porcję we dwójkę. Gdyby podawać tę cukinię jako dodatek do głównego dania (makaronu, ryżu, mięsa) spokojnie wystarczy dla 4 osób.Smacznego życzy oliwek :)