ßßß Cookit - przepis na Wok- cukinia

Wok- cukinia

nazwa

Wykonanie

Wok. Od dawna miałam zamiar kupić i w końcu jest. A ja zachwycona ustrojstwem i mam zamiar wypróbować sporo przepisów.
Lista zakupów dla 2- 4 osób:
cukinia ok.700 g
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
ok. 5 sm świeży korzeń imbiru
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka oleju z pestek winogron
1 mała łyżeczka octu ryzowego
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
sól
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka jasnego sezamu do posypania
Wszystko najlepiej przygotować dużo wcześniej.
Cukinie umyć i wraz ze skórką pokroić na plasterki. Posolić i odstawić na sicie do obcieknięcia na 15-20 min. Odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Czosnek i imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Papryczkę posiekać.
Rozgrzać wok, wlać olej z pestek winogron. Na mocno rozgrzany wrzucić chili, czosnek, pieprz syczuański i imbir. Wszystko podsmażyć, aż czosnek się zarumieni, energicznie potrząsać cały czas wokiem. Dodać plasterki cukinii.
Podsmażyć chwilę. Dodać ocet ryżowy, sos sojowy i cukier. Smażyć razem ok. 3-4 min.
Wrzucić szczypiorek. Po 1 min. polać wszystko olejem sezamowym i posypać sezamem.
Podawać od razu.
Podałam z bagietką jako samodzielne danie na kolację. Zjedliśmy porcję we dwójkę. Gdyby podawać tę cukinię jako dodatek do głównego dania (makaronu, ryżu, mięsa) spokojnie wystarczy dla 4 osób.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2013/08/Wok-cukinia.html