ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina po baskijsku

Wieprzowina po baskijsku

nazwa

Wykonanie

Bardzo fajne danie: sycące, proste w wykonaniu i efektowne.
Lista zakupów dla 4 osób:
szklanka ugotowanej fasoli białej (ew. odsączona fasola z puszki)
1/2 kg wieprzowiny
2 cebule
4 ząbki czosnku
1/2 kg pomidorów z puszki
sól, pieprz
1 duża zielona papryka
oliwa do smażenia
skórka otarta z 1 pomarańczy
natka pietruszki
Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na rumiano na rozgrzanej oliwie (odlewać nadmiar wody). Wyjąć. Na świeżej oliwie zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dorzucić posiekany czosnek. Podsmażyć chwilę razem.
Dodać mięso. Wrzucić posiekane pomidory (wraz z zalewą). Dodać pokrojoną w paski cebulę oraz fasolę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Posypać skórka otartą z pomarańczy.
Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem ok. 40 - 45 min. w 195 stopniach.
Przed podaniem posypać natką.
Podałam z bagietką.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2013/02/Wieprzowina-po-baskijsku.html