Bardzo fajne danie: sycące, proste w wykonaniu i efektowne.Lista zakupów dla 4 osób:szklanka ugotowanej fasoli białej (ew. odsączona fasola z puszki)1/2 kg wieprzowiny2 cebule4 ząbki czosnku1/2 kg pomidorów z puszkisól, pieprz1 duża zielona paprykaoliwa do smażeniaskórka otarta z 1 pomarańczynatka pietruszkiMięso pokroić w kostkę i obsmażyć na rumiano na rozgrzanej oliwie (odlewać nadmiar wody). Wyjąć. Na świeżej oliwie zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dorzucić posiekany czosnek. Podsmażyć chwilę razem.Dodać mięso. Wrzucić posiekane pomidory (wraz z zalewą). Dodać pokrojoną w paski cebulę oraz fasolę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Posypać skórka otartą z pomarańczy.Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem ok. 40 - 45 min. w 195 stopniach.Przed podaniem posypać natką.Podałam z bagietką.Smacznego życzy oliwek :)