Wegetarianska wersja fasolki po bretońsku. Jest przy niej mało pracy, ale dużo namaczania i gotowania.Czas przygotowania: 12 godz. moczenia + 1 , 5 godz. gotowania + 15 min. pracyIlość porcji: 6Składniki:300 g białej fasoli (waga suchych fasolek)2 puszki pomidorów3 cebule3 ząbki czosnkunatka pietruszki1 łyżeczka soliFasolę namoczyć na noc w wodzie.Fasolę ugotować w nowej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu (czyli ok. 1,5 godz).Posiekać cebulę.Posiekać czosnek.Cebulę podsmażyć na patelni (na oliwie). Dodać pomidory z puszki i czosnek.Posolić fasolę.Jak fasola będzie już miękka i w garnku będzie już niewiele wody, dodać cebulę i czosnek. Wszystko razem poddusić przez ok. 15 min.Posypać natką pietruszki.