ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Wegetarianska wersja fasolki po bretońsku. Jest przy niej mało pracy, ale dużo namaczania i gotowania.
Czas przygotowania: 12 godz. moczenia + 1 , 5 godz. gotowania + 15 min. pracy
Ilość porcji: 6
Składniki:
300 g białej fasoli (waga suchych fasolek)
2 puszki pomidorów
3 cebule
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
1 łyżeczka soli
Fasolę namoczyć na noc w wodzie.
Fasolę ugotować w nowej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu (czyli ok. 1,5 godz).
Posiekać cebulę.
Posiekać czosnek.
Cebulę podsmażyć na patelni (na oliwie). Dodać pomidory z puszki i czosnek.
Posolić fasolę.
Jak fasola będzie już miękka i w garnku będzie już niewiele wody, dodać cebulę i czosnek. Wszystko razem poddusić przez ok. 15 min.
Posypać natką pietruszki.
Źródło:http://krainadobrejkuchni.blogspot.com/2013/10/fasolka-po-bretonsku.html