Wykonanie
"Przepis na życie" oglądam, choć bardziej niż losy głównej bohaterki ciekawi mnie postać Pani
Matki i jej znajomych ;) W Poradniku domowym z czerwca 2011 roku znalazłam wywiad z Magdaleną Kumorek, która podała przepis na swoje popisowe danie- czyli
pomidorową. To zupa, na którą każdy ma swój sposób, ale ten z wielgachną ilością
cebuli i
czosnku bardzo mi przypadł do gustu:)Lista zakupów :1 kg
cebuli1 główka
czosnkumarchew,
pietruszka,
seler- razem ok. 1/2 kgświeże
zioła:
tymianek,
bazylia,
oregano1 kg dojrzałych
pomidorówsól,
pieprz,
kurkumapestki słonecznika (dyni)
parmezanObraną
cebulę i
czosnek posiekać i udusić na
oliwie. Dodać starte warzywa i dużo świeżych
ziół. Podsmażyć. Dołożyć kilogram obranych ze skóry
pomidorów i podlać odrobiną
wody. Dusić ok. 15-25 min. Zmiksować. Przyprawić
sola,
pieprzem i
kurkumą. Podawać z uprażonymi
pestkami słonecznika (dyni) i startym
parmezanem.Zupa dzięki
cebuli ma słodkawy posmak. Pycha!
Smacznego życzy
oliwek :)