Wykonanie
Kiedy byliśmy w Bolonii dowiedzieliśmy się, że w żadnym wypadku nie podaje się tam
sosu bolońskiego ze spaghetti. Tradycyjnie w tym rejonie ragu polewa się tagliatelle i od tamtej
pory tak je podawaliśmy. Przyzwyczajenia jednak wygrały z nami wczoraj ;) Dodaliśmy trochę
pieczarek do smaku.
Potrzebujemy:(na 4 porcje)- paczka
makaronu spaghetti- 0,5 kg
mięsa mielonego- 1kg
pomidorów- 2
marchewki-
pietruszka-
seler- 40 dag
pieczarek- kilka ząbków
czosnku-
cebula-
sól,
pieprz,
bazylia,
oregano,
tymianek-
ser żółty do posypania
Cebulę kroimy w kostkę,
czosnek drobno siekamy,
pieczarki,
marchewkę,
pietruszkę oraz
selera ścieramy na tartce o dużych oczkach.
Pomidory obieramy i kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek i zaczynamy od usmażenia
cebuli aż się zeszkli. Następnie dodajemy
pomidory i
czosnek i smażymy aż uzyskamy konsystencję bliższą sosowi. Przyprawiamy wg uznania.Na drugiej patelni smażymy
mięso z pozostałymi warzywami. Kiedy
mięso jest usmażone, a warzywa miękkie, dodajemy je do sosu i jeszcze chwilę podsmażamy.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Wszystko łączymy razem, posypujemy
serem żółtym.Voila!