ßßß Cookit - przepis na Frytki z buraków

Frytki z buraków

nazwa

Wykonanie

Do tej potrawy miałam właściwie tylko jedno zastrzeżenie: dlaczego zapomniałam o rękawiczkach przy obieraniu i krojeniu buraków, w związku z czym moje ręce wyglądały, jakbym kogoś ukatrupiła?
Lista zakupów :
1 kg buraków
sól gruboziarnista
sos:
jogurt naturalny
czosnek
koperek
sól, pieprz
marynata:
kilka ząbków czosnku
2 łyżki oleju
3 łyżki octu balsamicznego
przyprawy: bazylia, oregano, pieprz
Buraki obrać i pokroić na frytki. Wsypać na głębszą blachę, przykryć folią aluminiową i piec godzinę w 180 st. (termoobieg). Kilka razy zamieszać.
Składniki marynaty zmiksować i polać nią buraki. Wymieszać. Piec kolejną godzinę, bez folii. Podawać z sosem. Posypać solą.
Frytki można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Należy pamiętać, ze buraki w trakcie pieczenia zmniejszą swoją objętość. Z podanej ilości wyszły mi 2 porcje.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/06/Frytki-z-burakow.html