Wykonanie
Do tej potrawy miałam właściwie tylko jedno zastrzeżenie: dlaczego zapomniałam o rękawiczkach przy obieraniu i krojeniu
buraków, w związku z czym moje ręce wyglądały, jakbym kogoś ukatrupiła?Lista zakupów :1 kg
burakówsól gruboziarnistasos:
jogurt naturalnyczosnekkopereksól,
pieprzmarynata:kilka ząbków
czosnku2 łyżki
oleju3 łyżki
octu balsamicznegoprzyprawy:
bazylia,
oregano,
pieprzBuraki obrać i pokroić na frytki. Wsypać na głębszą blachę, przykryć folią aluminiową i piec godzinę w 180 st. (termoobieg). Kilka
razy zamieszać.Składniki marynaty zmiksować i polać nią
buraki. Wymieszać. Piec kolejną godzinę, bez folii. Podawać z sosem. Posypać
solą.Frytki można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Należy pamiętać, ze
buraki w trakcie pieczenia zmniejszą swoją objętość. Z podanej ilości wyszły mi 2 porcje.
Smacznego życzy
oliwek :)