Wykonanie
Ciasto pierogowe200 g
mąki gryczanej + do podsypania100 g
mąki ziemniaczanej1 łyżka
oleju rzepakowego½ łyżeczki
soli250 ml wrzątkuFarsz0,5 kg
ziemniaków200 g
białego sera1 duża
cebula1 łyżka
oleju rzepakowegosólpieprzPrzepis na ok. 45 pierogówBezglutenowyZawiera:
NabiałJeśli nie lubisz smaku
mąki gryczanej możesz zrobić ciasto z
miksu pierogowego, tak jak w przepisie na pierogi z
kapustą i
grzybami .Farsz1.
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. 2. Ugotowane oddcedź i przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz tłuczkiem (nie mogą
mieć grudek). Odstaw do całkowitego wystudzenia 3. Tymczasem pokrój
cebulkę w kostkę i podsmaż na 1 łyżce
oleju na rumiano. Dodaj do
ziemniaków. 4.
Ser rozdrobnij widelcem i dodaj do ostudzonych(!)
ziemniaków. Dopraw porządnie
solą oraz
pieprzem i dokładnie wymieszaj.Ciasto na bezglutenowe pierogi1.
Mąki wymieszaj i wysyp na blat lub stolnicę (jeśli posiadasz tylko drewnianą stolnicę, na której wyrabiasz ciasta zawierające gluten, użyj czystego blatu, żeby uniknąć zanieczyszczenia) dodaj
sól i wymieszaj. 2. W
mące zrób wgłębienie i stopniowo dodawaj wrzątku, zagarniając
mąkę do środka nożem. Na koniec dodaj
olej. 3. Zacznij wyrabiać ciasto rękami, aż będzie miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto będzie za suche dodaj odrobinę
wody. 4. Nastaw
wodę w wysokim garnku. 5. Ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj na grubość ok. 2 mm, podsypując niewielką ilością
mąki gryczanej. 6. Szklanką wycinaj kółka, łyżką nakładaj farsz i zlepiaj brzegi pierogów. 7. Gotuj w osolonym wrzątku do miękkości ok. 1 minutę od wypłynięcia. 8. Ugotowane pierogi możesz możesz podawać od razu, z kleksem
śmietany lub roztopioną łyżeczką
masła albo podsmażone na odrobinie
oleju.
Curry z
ciecierzycąKruche
ciasteczka w wersji
maślanej lub
kakaowej