ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowa pizza bez drożdży

Bezglutenowa pizza bez drożdży

nazwa

Wykonanie

150 g miksu mąki bezglutenowej chlebowej lub 75 g mąki ryżowej i 75 g mąki kukurydzianej plus trochę do podsypania
160 ml mleka zwykłego, sojowego lub ryżowego
1 jajko
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonej bazylii
ew. szczypta granulowanego czosnku
Sos do pizzy
2 pomidory lub 200 g passaty pomidorowej
½ łyżeczki oliwy lub oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżka suszonego oregano
sól
pieprz
Dodatki do obłożenia
1 kulka mozzarelli
kilka liści bazylii
kilka pomidorków koktajlowych
garść rukoli
sól
porcja na 2 osoby
Bezglutenowy
Zawiera:
Jaja
Nabiał
Poza sezonem letnio-jesiennym warto używać passaty pomidorowej. Jest dużo smaczniejsza i zdrowsza niż kupowane w zimie supermarketowe pomidory. Pizza wyjdzie równie dobra, jeśli zamienisz mleko na wodę (tak jak w przepisie na mini pizzerki)
Sos pomidorowy
1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń nasiona. Pozostały miąższ wrzuć do niewielkiego garnka. Jeśli używasz passaty pomidorowej, przelej ją do garnuszka. 2. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, olej lub oliwę, sól, pieprz i oregano. 3. Wymieszaj i duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje (ok. 40 minut). Od czasu do czasu zamieszaj. Pamiętaj, że sos nie może być zbyt rzadki.
Pizza
1. Mąkę wymieszaj z solą i przyprawami. 2. Mieszając ręką, powoli wlewaj mleko. Na koniec dodaj roztrzepane jajko. 3. Wszystkie składniki dokładnie ugniataj ręką. Ciasto będzie się mocno kleiło, ale nie zrażaj się. W trakcie ugniatania dosypuj odrobinę mąki kukurydzianej i ugniataj, aż ciasto będzie coraz bardziej zwarte. Kilka razy opłucz ręce – do suchych rąk ciasto nie będzie się tak kleiło. 4. Ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką kukurydzianą i dalej ugniataj, aż do uzyskania jednolitej masy. 5. Gotowe ciasto rozwałkuj i przełóż na wyłożoną papierem lub posmarowaną oliwą blachę. 6. Piecz przez 12 minut w temperaturze 220°C. 7. Wyjmij podpieczony spód z piekarnika i posmaruj sosem pomidorowym. Możesz dodatkowo posypać wierzch suszonym oregano. 8. Na posmarowany spód pizzy rozłóż mozarellę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Piecz przez kolejne 10–12 minut. 9. Po wyjęciu z piekarnika posyp pizzę rukolą, listkami bazylii i świeżo zmieloną gruboziarnistą solą.
Im dłużej gotujemy pomidory, tym lepiej dla naszego zdrowia. Wysoka temperatura stymuluje wydzielanie zawartego w pomidorach likopenu, który zmienia swoją strukturę chemiczną i jest łatwiej przyswajalny przez nasz organizm. Przyswajalność likopenu podnoszą również olej rzepakowy czy oliwa, dlatego warto dodać ich niewielką ilość do przyrządzanego dania.
Papryka nadziewana ryżem
Puszyste naleśniki cynamonowe z gruszkami i orzechami
Źródło:http://bezokruszka.pl/bezglutenowa-pizza-bezdrozdzy