Wykonanie
150 g
miksu mąki bezglutenowej chlebowej lub 75 g
mąki ryżowej i 75 g
mąki kukurydzianej plus trochę do podsypania160 ml
mleka zwykłego,
sojowego lub
ryżowego1
jajko½ łyżeczki
soli1 łyżeczka suszonej
bazyliiew. szczypta granulowanego
czosnkuSos do pizzy2
pomidory lub 200 g passaty pomidorowej½ łyżeczki
oliwy lub
oleju rzepakowego1 ząbek
czosnku1 płaska łyżka
suszonego oreganosólpieprzDodatki do obłożenia1 kulka
mozzarellikilka liści
bazyliikilka
pomidorków koktajlowychgarść
rukolisólporcja na 2 osobyBezglutenowyZawiera:
JajaNabiałPoza sezonem letnio-jesiennym warto używać passaty pomidorowej. Jest dużo smaczniejsza i zdrowsza niż kupowane w zimie supermarketowe
pomidory. Pizza wyjdzie równie dobra, jeśli zamienisz
mleko na
wodę (tak jak w przepisie na mini pizzerki)
Sos pomidorowy1.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń nasiona. Pozostały miąższ wrzuć do niewielkiego garnka. Jeśli używasz passaty pomidorowej, przelej ją do garnuszka. 2. Dodaj
czosnek przeciśnięty przez praskę,
olej lub
oliwę,
sól,
pieprz i
oregano. 3. Wymieszaj i duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje (ok. 40 minut). Od czasu do czasu zamieszaj. Pamiętaj, że sos nie może być zbyt rzadki.Pizza1.
Mąkę wymieszaj z
solą i
przyprawami. 2. Mieszając ręką, powoli wlewaj
mleko. Na koniec dodaj roztrzepane
jajko. 3. Wszystkie składniki dokładnie ugniataj ręką. Ciasto będzie się mocno kleiło, ale nie zrażaj się. W trakcie ugniatania dosypuj odrobinę
mąki kukurydzianej i ugniataj, aż ciasto będzie coraz bardziej zwarte. Kilka
razy opłucz ręce – do suchych rąk ciasto nie będzie się tak kleiło. 4. Ciasto przełóż na stolnicę posypaną
mąką kukurydzianą i dalej ugniataj, aż do uzyskania jednolitej masy. 5. Gotowe ciasto rozwałkuj i przełóż na wyłożoną papierem lub posmarowaną
oliwą blachę. 6. Piecz przez 12 minut w temperaturze 220°C. 7. Wyjmij podpieczony spód z piekarnika i posmaruj
sosem pomidorowym. Możesz dodatkowo posypać wierzch
suszonym oregano. 8. Na posmarowany spód pizzy rozłóż
mozarellę i przekrojone na pół
pomidorki koktajlowe. Piecz przez kolejne 10–12 minut. 9. Po wyjęciu z piekarnika posyp pizzę
rukolą, listkami
bazylii i świeżo zmieloną gruboziarnistą
solą.
Im dłużej gotujemy
pomidory, tym lepiej dla naszego zdrowia. Wysoka temperatura stymuluje wydzielanie zawartego w pomidorach likopenu, który zmienia swoją strukturę chemiczną i jest łatwiej przyswajalny przez nasz organizm. Przyswajalność likopenu podnoszą również
olej rzepakowy czy
oliwa, dlatego warto dodać ich niewielką ilość do przyrządzanego dania.
Papryka nadziewana
ryżemPuszyste naleśniki
cynamonowe z
gruszkami i
orzechami