ßßß Cookit - przepis na Risotto z warzywami

Risotto z warzywami

nazwa

Wykonanie

Składniki (3 porcje):
szklanka ryżu (najlepiej takiego do risotta)
2 marchewki
duża garść świeżego lub mrożonego zielonego groszku
pół cukinii
mała puszka kukurydzy
mała cebulka
po łyżce masła i oliwy
ząbek czosnku
litr bulionu warzywnego
sól, pieprz
Na rozgrzanym tłuszczu (masło z oliwą) podsmażam pokrojoną w drobną kostkę cebulę do zeszklenia. Dodaję zmiażdżony ząbek czosnku i marchewkę pokrojoną w ćwierć - plasterki, smażę ok. 5 minut, mieszając by marchew się nie przypaliła. Wsypuję ryż, smażę jeszcze ok. 1-2 minut, aż zrobi się przezroczysty. Wlewam ok. połowy bulionu, tak żeby przykryło ryż, resztę bulionu zostawiam do podlewania w międzyczasie. Gotuję potrawę na średnim ogniu przez ok. 20 minut, podlewając w międzyczasie wodą, jeśli trzeba. Po tym czasie dodaję cukinię pokrojoną w niezbyt grubą kostkę (jeśli jest młoda, można jej nie obierać) oraz groszek i kukurydzę. Duszę jeszcze ok. 5 minut, aż ryż będzie miękki. Doprawiam solą i pieprzem. Risotto wyśmienicie smakuje samo, ale można je również potraktować jako dodatek do dania głównego.
Przepis bierze udział w akcjach:
Źródło:http://chili-n-chocolate.blogspot.com/2013/07/risotto-z-warzywami.html