Wykonanie
Gdy znudzi się
makaron, zawsze można sięgnąć po
ryż :)Składniki:- 1,5 szklanki
ryżu-
udko kurczaka- 1
cukinia- 2
cebule- 5 ząbków
czosnku- 1/4 lub 1/2 szklanki słodkiej
śmietanki-
oliwa z oliwek (jak kto woli może być też
masło)-
sól prowansalska (może być zwykła)-
pieprzPrzygotowanie:1. Gotuję
kurczaka z 1
cebulą, dwoma ząbkami
czosnku i
solą. Po ugotowaniu wyciągam go, a
mięso dziele na małe kawałki.Osobiście nie przepadam za smażoną piersią, dlatego jej nie
daje, natomiast jeśli ktoś woli to jak najbardziej będzie tutaj pasowała.2. W garnku, w którym gotował się
kurczak, pozostawiam około 1,5 szklanki
wywaru, reszte odlewam i pozostawiam. Do
wywaru wrzucam
ryż, mieszam, doprawiam
solą prowansalską, duszę na wolnym ogniu.3.
Cukinie kroję w małe kawałki i podsmażam na
maśle z
solą prowansalską. Odkładam na bok.4. Podsmażam
cebubę i
czosnek. Kiedy
ryż będzie ugotowany i wchłonie większość
wywaru łączę z nim
cebulę i
czosnek.5. Na tej samej patelni podgrzewam
kurczaka z odrobiną
śmietanki,. Bez przypraw, żeby wydobyć delikatny, kremowy smak. Również dodaję do
ryżu, doprawiam
pieprzem.6. Na koniec dodaję do garnka z risotto wcześniej podsmażoną
cukinię, mieszkam i podaję.