ßßß Cookit - przepis na Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

nazwa

Wykonanie

Kolejny kulinarny klasyk, który okazał się grzechu wart! Zupa z grzanką smakuje naprawdę wybornie! :)
Składniki:
1-1,5 l bulionu warzywnego
4-5 średnich cebul
łyżka masła
2-3 łyżki oliwy
tymianek, bazylia
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
bagietka lub bułka
starty żółty ser
Cebulę kroję w piórka i podsmażam na mieszance masła i oliwy. Gdy zacznie się delikatnie rumienić, przykrywam i duszę ok. 20 - 30 minut, mieszając od czasu do czasu, by się nie przyrumieniła. Cebulę rozdrabniam blenderem, dodaję przyprawy (oprócz gałki) i dodaję do gorącego bulionu. Zagotowuję, dodaję gałkę i gotuję przez chwilę. Doprawiam do smaku. Kromki bagietki posypuję serem i zapiekam przez ok. 5-7 minut.
Źródło:http://chili-n-chocolate.blogspot.com/2013/03/francuska-zupa-cebulowa.html