Alternatywa dla fast foodowych stripsów, tradycyjnych kotletów, a także dla domowych stripsów smażonych na glębokim oleju. Zdrowiej, równie smacznie i zdecydowanie mniej kalorycznie.Składniki (4-6 porcji):3 pojedyncze filety z kurczakajajkotrochę mleka4 garście płatków kukurydzianych2 ząbki czosnkupapryka słodka - dużochili - duża szczyptasólsok z cytrynyodrobina oliwyFilety kroję na skos w grube paski. Marynuję mięso w soku i oliwie z papryką i chili.Płatki wrzucam do woreczka, który zawiązuję i rozgniatam je np. za pomocą wałka.Na jednym głębokim talerzu mieszam jajko z mlekiem i solą, na drugi wsypuję płatki. Kawałki mięsa panieruję po kolei w jajku i w płatkach i układam na wyłożonej folią blasze.Stripsy piekę ok. pół godziny w 200 stopniach. Podaję je np. z dipem z keczupu i majonezu (w równej ilości) lub sosem czosnkowym (jogurt+majonez+czosnek+koperek).