Wykonanie
Kiedy tylko przychodzi wiosna i można dostać
młodą kapustę, od razu przyrządzam ją w ten sposób. To jeden ze smaków mojego dzieciństwa, bo przepis ten pochodzi z mojego rodzinnego domu. Jest doskonałym dodatkiem zwłaszcza do panierowanych
mięs. Można ją zamrozić, by jesienią przypomnieć sobie, jak zielono było niedawno...
Składniki (4-6 porcji):
młoda kapusta (u mnie tym razem dwie niewielkie)
cebulaolejpęczek
koperkuszczypiorek od
cebuli dymki2 łyżki
octusól,
pieprzKapustę szatkuję niezbyt drobno.
Cebulę kroję w cienkie piórka. Razem z
kapustą podsmażam chwilę na
oleju. Przykrywam garnek i duszę ok. 20 minut. Można dolać trochę
wody, żeby się nie przypalało.
Szczypiorek i
koperek drobno siekam. Najpierw dodaję
szczypiorek, a
koperek po kolejnych 10 minutach duszenia. Doprawiam
solą,
pieprzem i
octem i duszę jeszcze chwilę, aż zapach
octu wyparuje.