ßßß Cookit - przepis na Duszona młoda kapusta

Duszona młoda kapusta

nazwa

Wykonanie

Kiedy tylko przychodzi wiosna i można dostać młodą kapustę, od razu przyrządzam ją w ten sposób. To jeden ze smaków mojego dzieciństwa, bo przepis ten pochodzi z mojego rodzinnego domu. Jest doskonałym dodatkiem zwłaszcza do panierowanych mięs. Można ją zamrozić, by jesienią przypomnieć sobie, jak zielono było niedawno...
Składniki (4-6 porcji):
młoda kapusta (u mnie tym razem dwie niewielkie)
cebula
olej
pęczek koperku
szczypiorek od cebuli dymki
2 łyżki octu
sól, pieprz
Kapustę szatkuję niezbyt drobno.
Cebulę kroję w cienkie piórka. Razem z kapustą podsmażam chwilę na oleju. Przykrywam garnek i duszę ok. 20 minut. Można dolać trochę wody, żeby się nie przypalało.
Szczypiorek i koperek drobno siekam. Najpierw dodaję szczypiorek, a koperek po kolejnych 10 minutach duszenia. Doprawiam solą, pieprzem i octem i duszę jeszcze chwilę, aż zapach octu wyparuje.
Źródło:http://chili-n-chocolate.blogspot.com/2012/05/duszona-moda-kapusta.html