ßßß Cookit - przepis na Beznabiałowe bułeczki orkiszowe z kruszonką

Beznabiałowe bułeczki orkiszowe z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Przepis mojej koleżanki Ani, umieszczam za jej zgodą.
Ciasto:
szklanka wody
ok. 4 dag drożdży
ok. 0,5 kg mąki orkiszowej białej (można zastąpić pełnoziarnistą)
tłuszcz, czyli 100 g stopionej margaryny bezmlecznej, lub olej roślinny w odpowiadającej jej objętości
4 łyżki + 2 łyżeczki cukru
szczypta soli
0,5 szklanki namoczonych wcześniej w gorącej wodzie rodzynek, odsączonych
Kruszonka:
5 czubatych łyżek mąki orkiszowej
5 czubatych łyżek cukru pudru
tłuszcz (stopiona margaryna bezmleczna, lub olej)
Wykonanie:
Do letniej wody dodać drożdże, 2 łyżeczki cukru, szczyptę soli i wymieszać. Dodać mąki tyle, żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Pozostawić w ciepłym miejscu aż pojawią się banieczki w cieście (ok. 10 minut).
Dodać 4 łyżki cukru, rodzynki i tłuszcz. Wyrabiać ręką dodając wciąż mąkę, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (wychodzi w sumie około 0,5 kg mąki).
Pozostawić na około 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Wyrobić jeszcze raz. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem uformowane 6-8 bułeczek.
Włączyć piekarnik, a w czasie gdy się rozgrzewa przygotować kruszonkę. Do mąki z cukrem pudrem dodawać wyrabiając na masę tyle tłuszczu aż składniki się połączą i dadzą kruszącą się masę. Gotową kruszonką posypać bułeczki. Można docisnąć ją dłonią, żeby lepiej przywarła do ciasta.
Gdy piekarnik nagrzeje się do 180-200 stopni wkładamy ciasto na około 30 -40 minut. W czasie pieczenia utrzymujemy temperaturę w tym zakresie. Bułeczki są gotowe gdy się zrumienią i czuć będzie zapach pieczonego ciasta drożdżowego. Można sie upewnić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest wypieczone.
Zdjęcie mojej bułeczki, zrobionej z mąki pełnoziarnistej, ze świeżą śliwką ukrytą pod kruszonką:
Źródło:http://blog.pasjemamy.pl/?p=336