ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowy pasztet drobiowy z kaszą jaglaną i amarantusem

Bezglutenowy pasztet drobiowy z kaszą jaglaną i amarantusem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
udka z kurczaka 4 szt
wątróbka z kurczaka 0,5 kg
marchew 3 szt
pietruszki 2 szt
seler kawałek wielkości pięści
czosnek 2 ząbki (lub wedle uznania)
ugotowana kasza jaglana 1/2 kubka
amarantus ekspandowany 1 kubek
jajka 3 szt (można pominąć)
przyprawy: sól 1,5 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżeczki, kminek 1 łyżeczka, lubczyk 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 szt, liść laurowy 2 szt
Przygotowanie:
Mięso i wątróbki oczyścić i opłukać, przełożyć do garnka. Dodać obrane i umyte warzywa, zalać zimną wodą tak, żeby przykryła zawartość garnka. Po zagotowaniu wody dodać ziele angielskie, liść laurowy i odrobinę lubczyku. Gotować pod przykryciem do miękkości.
Po ugotowaniu zmielić mięso, warzywa i ugotowaną kaszę jaglaną w maszynce do mięsa na drobno. Mięso drobiowe najlepiej mielić razem ze skórami, wtedy pasztet nie będzie za suchy. Wymieszać porządnie zmielone składniki na jednolitą masę, dodać amarantus i jajka (niekoniecznie) oraz przyprawić ulubionymi przyprawami. Jeśli masa jest za sucha, można dodać wywaru pozostałego z gotowania mięsa lub kilka łyżek oliwy lub oleju.
Piec z termoobiegiem około 45 minut. Pasztet należy przykryć do pieczenia folią aluminiową, żeby nie wysechł. Przed końcem pieczenia można zdjąć folię, jeśli chcemy, żeby pasztet był zarumieniony. Po ostygnięciu można pasztet z powodzeniem zamrozić.
Smacznego!
Źródło:http://blog.pasjemamy.pl/?p=715