Wykonanie
Niestety, nie wiem, skąd pochodzi oryginalny przepis. Ten jest zmodyfikowany dla moich potrzeb.Składniki:
kasza jaglana 2,5 szklanki
cukier 1 szklankamix bezglutenowy 1 szklanka (u mnie mieszanka Better Batter)
drożdże 40 g
jajka 4 szt
mleko dozwolone 4 szklanki
wanilia 1/2 laskiWykonanie:Przepłukać
kaszę zimną
wodą i przelać wrzątkiem. Ugotować w 3,5 szklankach
mleka. Odstawić do wystudzenia.W 1/2 szklanki
mleka rozpuścić
cukier i lekko podgrzać całość.Dodać
drożdże i 1 łyżkę
mąki, dokładnie rozmieszać. Pozostawić do wyrośnięcia.Przestudzoną
kaszę wymieszać z wyrośniętymi
drożdżami.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.2
jajka i 2
żółtka utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodać do wyrośniętej masy, następnie wsypać
mąkę i wyrobić ciasto.Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do blachy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Posmarować ciasto roztrzepanymi
białkami.Piec w temperaturze 180°C przez godzinę.
Smacznego!