ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowa babka drożdżowa z kaszy jaglanej

Bezglutenowa babka drożdżowa z kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Niestety, nie wiem, skąd pochodzi oryginalny przepis. Ten jest zmodyfikowany dla moich potrzeb.
Składniki:
kasza jaglana 2,5 szklanki
cukier 1 szklanka
mix bezglutenowy 1 szklanka (u mnie mieszanka Better Batter)
drożdże 40 g
jajka 4 szt
mleko dozwolone 4 szklanki
wanilia 1/2 laski
Wykonanie:
Przepłukać kaszę zimną wodą i przelać wrzątkiem. Ugotować w 3,5 szklankach mleka. Odstawić do wystudzenia.
W 1/2 szklanki mleka rozpuścić cukier i lekko podgrzać całość.
Dodać drożdże i 1 łyżkę mąki, dokładnie rozmieszać. Pozostawić do wyrośnięcia.
Przestudzoną kaszę wymieszać z wyrośniętymi drożdżami.
Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2 jajka i 2 żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do wyrośniętej masy, następnie wsypać mąkę i wyrobić ciasto.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do blachy i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Posmarować ciasto roztrzepanymi białkami.
Piec w temperaturze 180°C przez godzinę.
Smacznego!
Źródło:http://blog.pasjemamy.pl/?p=820