Wykonanie
Ostatnio spotkała mnie miła niespodzianka. Jedna z czytelniczek mojego bloga poprosiła mnie o przepis na
ciasteczka cynamonowe. Pomyślałam, że to oznacza, że nie dość, że ktoś tutaj zagląda to jeszcze zakłada, że
mogę coś smacznego zaproponowaćA to zobowiązuje. Więc zabrałam się za testowanie przepisów na
cynamonowe ciasteczka. Przedwczorajsza próba okazała się fiaskiem. Dziś wyszperałam ten przepis (i jeszcze 2 inne czekające w kolejce) i sukces!
Ciasteczka są bardzo aromatyczne, słodkie w sam raz, chrupiące i bonusem jest w nich
orzech (u mnie
migdał).Przepis pochodzi z książki „Ciastka,
ciasteczka i babeczki” Hilaire Walden.Ciasto na te
ciasteczka jest bardzo luźne, więc sporo podsypywałam z obu stron przy wałkowaniu.
Ciasteczka lekko się deformują podczas pieczenia, ale nie należy się tym przejmować 😉
Składniki :12 dag świeżego
masła,pół łyżeczki esencji waniliowej,duża szczypta
soli,15 dag
cukru (u mnie z dodatkiem
cukru brązowego),1
jajko lekko ubite,12 dag
mąki,ćwierć łyżeczki
sody oczyszczonej,1 i pół łyżeczki
cynamonu,1
białko lekko ubite,ok. 35 połówek
orzechów pekan lub włoskich (u mnie
migdały).Wykonanie :Mikserem utrzeć na puszysty krem
masło,
wanilię,
sól i 6 dag
cukru. Dodac
jajko i ucierać jeszcze chwilkę. Krem powinien być gładki.
Mąkę przesiać do salaterki, dodać
sodę oczyszczoną i pół łyżeczki
cynamonu. Wymieszać. Dodawać małymi porcjami do masy
maślanej i ucierać mikserem na niewielkich obrotach. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawic do lodówki na pół godziny.Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Lekko natłuścić blachę do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wycinać krążki foremką o karbowanych brzegach.Ułożyć krążki na przygotowanej blasze, wierzch każdego posmarować lekko ubitym
białkiem. Resztę
cynamonu wymieszać z pozostałym
cukrem. Taką mieszanką posypać wierzch każdego
ciasteczka i w środek wcisnąć
orzech (
migdał). Wstawić do piekarnika na 8-10 minut. Powinny
mieć jasnozłoty kolor.