ßßß Cookit - przepis na Morawskie ciasteczka cynamonowe

Morawskie ciasteczka cynamonowe

nazwa

Wykonanie

Ostatnio spotkała mnie miła niespodzianka. Jedna z czytelniczek mojego bloga poprosiła mnie o przepis na ciasteczka cynamonowe. Pomyślałam, że to oznacza, że nie dość, że ktoś tutaj zagląda to jeszcze zakłada, że mogę coś smacznego zaproponować
A to zobowiązuje. Więc zabrałam się za testowanie przepisów na cynamonowe ciasteczka. Przedwczorajsza próba okazała się fiaskiem. Dziś wyszperałam ten przepis (i jeszcze 2 inne czekające w kolejce) i sukces! Ciasteczka są bardzo aromatyczne, słodkie w sam raz, chrupiące i bonusem jest w nich orzech (u mnie migdał).
Przepis pochodzi z książki „Ciastka, ciasteczka i babeczki” Hilaire Walden.
Ciasto na te ciasteczka jest bardzo luźne, więc sporo podsypywałam z obu stron przy wałkowaniu. Ciasteczka lekko się deformują podczas pieczenia, ale nie należy się tym przejmować 😉
Składniki :
12 dag świeżego masła,
pół łyżeczki esencji waniliowej,
duża szczypta soli,
15 dag cukru (u mnie z dodatkiem cukru brązowego),
1 jajko lekko ubite,
12 dag mąki,
ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej,
1 i pół łyżeczki cynamonu,
1 białko lekko ubite,
ok. 35 połówek orzechów pekan lub włoskich (u mnie migdały).
Wykonanie :
Mikserem utrzeć na puszysty krem masło, wanilię, sól i 6 dag cukru. Dodac jajko i ucierać jeszcze chwilkę. Krem powinien być gładki. Mąkę przesiać do salaterki, dodać sodę oczyszczoną i pół łyżeczki cynamonu. Wymieszać. Dodawać małymi porcjami do masy maślanej i ucierać mikserem na niewielkich obrotach. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawic do lodówki na pół godziny.
Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Lekko natłuścić blachę do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wycinać krążki foremką o karbowanych brzegach.
Ułożyć krążki na przygotowanej blasze, wierzch każdego posmarować lekko ubitym białkiem. Resztę cynamonu wymieszać z pozostałym cukrem. Taką mieszanką posypać wierzch każdego ciasteczka i w środek wcisnąć orzech (migdał). Wstawić do piekarnika na 8-10 minut. Powinny mieć jasnozłoty kolor.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1070