Wykonanie
Ten tort był wyśmienitym uwieńczeniem dzisiejszego dnia. Najpierw była wyprawa do zoo z dzieciakami,
potem szybkie zakupy i zmęczeni, ale pełni wrażeń mogliśmy zasiąść do pałaszowania. Ja niestety mogłam tylko kibicować. Tort zgodnie z zapewnieniem Gordona Ramsay`a rozpływa się w ustach (rodzina potwierdza). Na zewnątrz chrupiąca skórka (faktycznie lekko popękana o czym również pisze Gordon, a wewnątrz miękka, pachnąca
czekolada mmm… 😉 Według autora nadaje się na przyjęcia, można go upiec z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce.źródło
Składniki :miękkie
masło do wysmarowania formy350 g
gorzkiej czekolady (ok. 60 proc. zawartości
kakao)6 łyzek stołowych
likieru migdałowego,4 duze
jajka (osobno
białka i
zółtka),50 g
ciastek migdałowych, drobno pokruszonych,200 g miałkiego
cukru,
kakao do posypania,lekko ubita
smietana lub
serek mascarpone, do podania.Wykonanie :Rozgrzac piekarnik do 180 st. C. Tortownicę o srednicy 20 cm ze zdejmowaną podstawą wysmarować
masłem i wyłozyć papierem pergaminowym.Podzielić
czekoladę na kawałki, włozyć do zaroodpornego naczynia i rozpuscić w kąpieli
wodnej. Kiedy
czekolada zacznie się rozpuszczać, wmieszać
likier. Gdy będzie gładka – zostawić do ostygnięcia.W duzej misce ubić
zółtka na kremową masę. Do czekoladowej masy dodać pokruszone
ciastla, a następnie ubite
zółtka.W innej czystej misce ubic
białka na sztywną pianę. Wmiksować do niej
cukier, dodając łyzkę po łyzce, az powstanie błyszcząca
beza. Łyzką wmieszać ją do masy czekoladowej, nakładając niewielkimi porcjami.Masę włozyć do tortownicy i lekko wyrównać wierzch. Piec około 35-40 minut, az tort urosnie i będzie lekko chrupiący na wierzchu. Powierzchnia
moze będzie popękana, ale w srodku tort powinien pozostać wilgotny. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto do ostygnięcia, co najmniej godzinę.Wystawić tort z piekarnika i orzed wyjęciem go z tortownicy poczekać, az całkowicie ostygnie. Posypać miałkim
kakao. Podawać podzielony na kawałkiz dodatkiem lekko ubitej
smietany lub
serka mascarpone.