Wykonanie
Bajgle są żydowskie, hummus - arabski, to wiadomo. A falafle?
Spór między Żydami i Arabami, o pochodzenie falafli, to chyba jedyny konflikt
między nimi, mający sens. W tym przypadku, jest przecież o co walczyć...
Na 8 bajgli:1/2 kostki świeżych
drożdży3 i 1/2 szklanki
mąki pszennej2
jajka1 łyżka
cukru1 szklanka ciepłej
wody1 łyżka
oliwy2 łyżeczki
soli1
jajko do posmarowania przed pieczeniem+do gotowania:
woda i
cukierNa ok. 20 falafli:150 g (przed namoczeniem)
ciecierzycy2 ząbki
czosnku1/2 małej
cebulipieprz,
sól,
kolendra do smaku1 łyżka
soku z cytryny1/2 łyżeczki
sody+
olej lub
oliwa do smażeniaHummus:50 g
ciecierzycy (przed namoczeniem)2 łyżki tahiniłyżka
oliwy1 ząbek
czosnkuszczypta
chilli w proszku1 lyżeczka
natki pietruszkisól i
pieprz do smaku+
rukola,
ser żółty,
pomidorki koktajlowe
Ciecierzycę namoczyć przez 12 godzin.
Drożdże z
cukrem rozpuścić w łyżce ciepłej
wody i odstawić na 10 minut, aż
drożdże zaczną bąbelkować.
Mąkę,
jajka,
oliwę,
sól i
wodę połączyć, dodać
drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, z każdej uformować bajgla.W dużym garnku zagotować
wodę z
cukrem (na litr
wody łyżka
cukru). Bajgle wrzucać do gotującej się
wody, gotować 1 minutę (pół minuty jedną stronę). Ugotowane bajgle wyciągnąć z
wody łyżką cedzakową i odstawić do obcieknięcia.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Ugotowane bajgle ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym
jajkiem i piec 20 - 25 minut.Namoczoną
ciecierzycę ugotować, aż będzie miekka, następnie zetrzeć blenderem na gładką masę.
Cebulę obrać i drobno pokroić,
czosnek obrać i rozgnieść.
Cebulę,
czosnek,
pieprz,
sól kolendrę,
sok z cytryny i
sodę dodać do
ciecierzycy i razem dobrze wymieszać.
Olej lub
oliwę (ja użyłam
oliwy) wlać do rondla (im więcej tym lepiej, falafle powinny pływać) i rozgrzać tak, by odrobina masy falaflowej włożona do tłuszczu od razu zaskwierczała.Masę falaflową nabierać łyżką i wrzucać do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć na złoto.
Ciecierzycę ugotować, dodać wszystkie składniki hummusu i razem zetrzeć blenderem na gładką masę.Bajgle przekroić w pół, każdą połówkę posmarować hummusem, dodać garść
rukoli, falafle, kilka
pomidorków i plaster
żółtego sera.Przepyszne kanapki na lunch lub kolację, z nutką bliskiego wschodu.