ßßß
Na 8 bajgli:1/2 kostki świeżych drożdży3 i 1/2 szklanki mąki pszennej2 jajka1 łyżka cukru1 szklanka ciepłej wody1 łyżka oliwy2 łyżeczki soli1 jajko do posmarowania przed pieczeniem+do gotowania: woda i cukierNa ok. 20 falafli:150 g (przed namoczeniem) ciecierzycy2 ząbki czosnku1/2 małej cebulipieprz, sól, kolendra do smaku1 łyżka soku z cytryny1/2 łyżeczki sody+olej lub oliwa do smażeniaHummus:50 g ciecierzycy (przed namoczeniem)2 łyżki tahiniłyżka oliwy1 ząbek czosnkuszczypta chilli w proszku1 lyżeczka natki pietruszkisól i pieprz do smaku+rukola, ser żółty, pomidorki koktajlowe
Ciecierzycę namoczyć przez 12 godzin.Drożdże z cukrem rozpuścić w łyżce ciepłej wody i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną bąbelkować.Mąkę, jajka, oliwę, sól i wodę połączyć, dodać drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, z każdej uformować bajgla.W dużym garnku zagotować wodę z cukrem (na litr wody łyżka cukru). Bajgle wrzucać do gotującej się wody, gotować 1 minutę (pół minuty jedną stronę). Ugotowane bajgle wyciągnąć z wody łyżką cedzakową i odstawić do obcieknięcia.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Ugotowane bajgle ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 20 - 25 minut.Namoczoną ciecierzycę ugotować, aż będzie miekka, następnie zetrzeć blenderem na gładką masę.Cebulę obrać i drobno pokroić, czosnek obrać i rozgnieść. Cebulę, czosnek, pieprz, sól kolendrę, sok z cytryny i sodę dodać do ciecierzycy i razem dobrze wymieszać.Olej lub oliwę (ja użyłam oliwy) wlać do rondla (im więcej tym lepiej, falafle powinny pływać) i rozgrzać tak, by odrobina masy falaflowej włożona do tłuszczu od razu zaskwierczała.Masę falaflową nabierać łyżką i wrzucać do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć na złoto.Ciecierzycę ugotować, dodać wszystkie składniki hummusu i razem zetrzeć blenderem na gładką masę.Bajgle przekroić w pół, każdą połówkę posmarować hummusem, dodać garść rukoli, falafle, kilka pomidorków i plaster żółtego sera.Przepyszne kanapki na lunch lub kolację, z nutką bliskiego wschodu.