ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I BURACZKÓW

SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I BURACZKÓW

nazwa

Wykonanie

Uczestnicy wakacyjnej szkoły gotowania na campie Wakonda bardzo polubili tę właśnie sałatkę, która swój oryginalny smak zawdzięcza połączeniu czerwonej kapusty z buraczkami oraz dodaniu sosu i prażonych pestek dyni.
Dzięki kapuście sałatka dostarczy sporych ilości witaminy C oraz związków antyrakotwórczych. Buraczki pomogą oczyścić organizm i zmniejszyć stany zapalne. Pestki z dyni to dobre źródło cynku, magnezu i żelaza.
Składniki:
1/2 średniej wielkości czerwonej kapusty
1 zielone słodko-kwaśne jabłko
2-3 małe młode buraczki
1 czerwona cebula
1/2 szklanki pestek dyni uprażonych na suchej pateli
Wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce (patrz zdjęcie), dodać pestki dyni, wymieszać z sosem i odstawić na 15 min.
Sos do sałatki:
1 łyżka octu jabłkowego
2 lub 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/4 szklanki oleju
przyprawa warzywana, sól ziołowa podlaska, pieprz ziołowy
2 łyżeczki musztardy
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/salatka-z-czerwonej-kapusty-i-buraczkow