Uczestnicy wakacyjnej szkoły gotowania na campie Wakonda bardzo polubili tę właśnie sałatkę, która swój oryginalny smak zawdzięcza połączeniu czerwonej kapusty z buraczkami oraz dodaniu sosu i prażonych pestek dyni.Dzięki kapuściesałatka dostarczy sporych ilości witaminy C oraz związków antyrakotwórczych. Buraczki pomogą oczyścić organizm i zmniejszyć stany zapalne. Pestki z dyni to dobre źródło cynku, magnezu i żelaza.Składniki:1/2 średniej wielkości czerwonej kapusty1 zielone słodko-kwaśne jabłko2-3 małe młodeburaczki1 czerwona cebula1/2 szklanki pestek dyni uprażonych na suchej pateliWszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce (patrz zdjęcie), dodać pestki dyni, wymieszać z sosem i odstawić na 15 min.Sos do sałatki:1 łyżka octujabłkowego2 lub 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny1/4 szklanki olejuprzyprawa warzywana, sólziołowa podlaska, pieprzziołowy2 łyżeczki musztardyWszystkie składniki dokładnie wymieszać.