Prosty, szybki i łatwy przepis dla niejadków, którzy – tak jak moja córka – zdecydownie nie przepadają za kaszkami.Aby placuszki wyglądały bardziej atrakcynie i smakowały bardziej wykwintnie dodajemy do smażenia plasterki bananów.Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej1/3 szklanki ryżu1 łyżeczka szaławi hiszpańakiej1 /3 szklanki amarantusa2 bananyok. 1/5 szklanki mleka roślinnego (migdałwe lub kokosowe)3 łyżki zmielonych migdałów lub 1 łyżka masłamigdałowego1 łyżeczka sodysól oraz miód do smakuWykonanie:Kaszę gryczaną, amarantus, ryż, szaławię hiszpańską (chia seeds) i migdały miksujemy w blenderze lub młynku do kawy na mąkę. Banan rozgniatamy widelcem i mieszamy z resztą składników. Na wierzch każdego placka możemy położyć pokrojonego w plasterki banana i smażymy na oleju.Foto: M.Bojko