ßßß
Składniki1 i ¾ szklanki płatków jaglanych0,5 szklanki migdałów bez skórki2 łyżki mleka roślinnego: kokosowego, migdałowego1 zmiksowany banan lub 5 łyżek zmiksowanej dyniszczypta soli1 , 5 szklanki wrzątkukilka truskawek pokrojonych w plastry (około 4 sztuki)masło klarowane do posmarowania patelni: około 1 łyżki na całe smażenieSos1 mały bananszklanka truskawek¼ szklanki mleka kokosowego
PrzygotowaniePłatki wsypać do miski i zalać wrzątkiem. Dobrze wymieszać, aby płatki się rozkleiły i stworzyły kleistą masę. Migdały zmielić w młynku na pastę i dodać do płatków. Posolić i dodać banana i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić, żeby jeszcze lepiej składniki wchłonęły wodę.Po kilku minutach rozgrzać patelnię posmarowaną odrobiną masła klarowanego i uformować w dłoniach nieduże placki. Na każdym placuszku ułożyć plaster truskawki i docisnąć, żeby nie odpadł od placka, kiedy będzie przewracany na drugą stronę i podgrzeje się od spodu. Na średnim ogniu smażyć do zrumienienia z obu stron. Gotowe placki można posmarować odrobiną syropu z agawy lub miodu po stronie z plastrem truskawkowym.SosWszystkie składniki miksujemy. Można dosłodzić odrobiną stewi w kropelkach lub miodu.