Wykonanie
Cieciorka, jak wszystkie strączkowe, ceniona jest za zawartość protein i błonnika. Dwie szklanki zawierają dzienne zapotrzebowanie na błonnik i dobrze wiedzieć, że wpływa on
między innymi na obniżenie chlesterolu. Z
cieciorki (
ciecierzycy lub garbanzo) najczęściej robi się humus, proponuję jednak inną wersję pasty w dwóch smakach.Składniki:3 szklanki ugotowanego
cieciorki (garbanzo)1
cebula1 ząbek
czosnku1 lub 2
ogórki kiszone4 łyżki
majonezu z
ziemniaka lub
śmietanki sojowej1łyżka
płatków drozdżowych2 łyżki
olejuSól,
pieprz ziołowy,
przyprawa warzywnaUgotowaną
cieciorkę (garbanzo) miksujemy w malakserze albo mielimy w maszynce do
mięsa dodając
olej,
przyprawy,
płatki drożdżowe,
sól,
czosnek i
majonez.Dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy starte na tarce
ogórki kiszone i pokrojoną na drobno
cebulę. Do drugiej,
czerwoną paprykę konserwową,
paprykę w proszku i miksujemy w malakserze.