Wykonanie
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w migdałach czy nasionach bardzo korzystnie wpływają na profilaktykę chorób
serca i układu krążenia.Tłuszcze, których powinniśmy unikać to tzw. kwasy tłuszczowe „trans” . Niestety są one niemalże wszechobecne w produktach typu fast food
między innymi z tego powodu, że wydłużają przydatność do spożycia.Niestety, tylko w niektórych krajach – np. w USA – producenci są zobowiązani do ich „ujawnienia” na etykiecie. Jednym słowem, jeżeli chcemy wiedzieć co naprawdę jemy, to najlepiej zrobić to samemu.Warto czasami trochę się natrudzić i przygotować pyszne
migdałowe masełko. Najtrudniej będzie z miksowaniem, jednak krok po kroczku… i jak widzicie na zdjęciu, udało się!Powodzenia!Składniki:2 szklanki
migdałów1 łyżka
szałwii hiszpańskiej (chia seeds)1 łyżka konopi (hemp seeds)2-3 łyżki
syropu z agawy lub klonowegoszczypta
soli1 łyżka
oleju z konopi lub innego
Migdały i nasiona podprażamy w piekarniku ok. 25 min w temp. 150C (300F) .Wszystkie składniki miksujemy w blenderze zaczynając najpierw od pulsacyjnego przycisku.Przerywamy, zeskrobujemy ze ścianek blendera i miksujemy dalej. Trochę cierpliwości, na pewno się uda.Warto trochę się pomęczyć przy miksowaniu, gdyż nie ma lepszego
masła niż właśnie to zrobione w domu.Jeżeli nie macie
szałwii czy konopi, można użyć
siemię lniane, a
syrop zastąpić
miodem.