Wykonanie
Nieprzypadkowo właśnie teraz powstał wpis o
szałwi. W sezonie
dyniowym jest to niezastąpione
zioło przyprawowe do wszystkich potraw z "pomarańczowa gwiazdą" w roli głównej. Jest idealnym środkiem leczniczym w przypadku przeziębień, gorączki, drapania w gardle i powinna być zastosowana od razu, gdy poczujemy, że "coś nas bierze". Ma również moc odstraszania złych duchów. Jest to zatem najlepszy czas , by właśnie teraz przyjrzeć się bliżej
szałwii.
Do systematyki botanicznej
szałwia została wprowadzona jako Salvia officinalis przez Karola Linneusza w 1753 roku. Bo zgodnie z łacińską nazwą (Salvus - zdrowy) ma wyjątkowo szerokie działanie lecznicze. Ta zimozielona krzewinka należąca do grupy jasnowatych jest rośliną
przyprawową i ozdobną, może osiągnąć wysokość do 1 metra. Ma ficowato owłosione, owalne liście o korzenno - gorzkawym smaku. Kwiaty liliowoniebieskie, niekiedy różowe lub białe pojawiają się od maja do lipca.
Szałwia jest odporna na mróz.Zastosownie :Liście lub
młode pędy powinno zebrać się przed kwitnieniem.Świeże lub suszone ziele nadaje się do przyprawiania kotletów
baranich i wieprzowych,
wątróbki,
węgorza, omletów, potrawy znanej jako "santibocca a`la romana" (
sznycel cielęcy z
szynką), które zyskują charakterystyczny smak właśnie dzięki
szałwii. Ma jednak lekko gorzkawy smak, dlatego należy używać jej oszczędnie, gdyż zbyt duża ilość nada potrawie nieprzyjemny smak.
Suszona szałwia ma jeszcze intensywniejszy aromat niż świeża, co umożliwia oszczędniejsze jej stosowanie. Nadaje się do marynowania w occie,
oleju lub galaretkach
owocowych. Zamrażanie nie jest konieczne, ponieważ
szałwię można zbierać przez cały rok.Warto jednak zebrać część liści z
szałwii zimującej w ogrodzie i usyszyć je.
Suszona szałwia może być przechowywana do 3 lat w szczelnym pojemniku. Na pewno przydada się nie raz gdy nadejdzie fala wzmożonych przeziębień, zacznie drapać nas w gardle i będzie chciała dopaść nas grypa.
Herbatka zaparzona z suchych listków
szałwi na pewno ulży w przeziębieniowych dolegliwościach.
Szałwię możemy również dodawać do
oleju do smażenia, wtedy sam
olej i smażony produkt bedzie mniej szkodliwy.Właściwości lecznicze:Napar z suszonych liści pobudza trawienie, działa żółcippędnie, hamuje wydzielanie
potu.
Szałwia zawiera niewielka ilość fitoestrogenów, mające działanie podobne do estrogenu. Ponieważ lista dobroczynnych właściwości dla naszego żdrowia jest naprawdę imponująca, zapraszam do artykułu, który jest kompendium
wiedzy o
szałwii .