Wykonanie
Smażenie
ziół w głębokim
oleju powoduje, że nie więdną one na potrawie. Poza tym są pyszne, chrupiące i nabierają intensywniejszego koloru!Przygotowanie: 1 min.Gotowanie: 3-5 min.Składnikikilka liści
szałwii (zdj. 1)
olej roślinny (w takiej ilości, żeby pokrył dno garnka przynajmniej na przynajmniej 1 cm)PrzygotowanieWlej
olej do małego garnka i podgrzej na małym palniku.
Olej nie powinien być zbyt gorący, jednak po wrzuceniu
ziół powinien się pienić wokół liści. Spowodowane jest to wyparowywaniem z
ziół wody.Zmniejsz gaz do minimum i umieść liście w
oleju – nie więcej niż jedną warstwę (zdj. 2).Gotuj przez kilka minut, do czasu aż
woda wyparuje - przestanie sie pienić.Wyłów
zioła i ułóż je na ręczniku papierowym, żeby tłuszcz z nich odciekł. Liście staną się lekko przezroczyste i skruszeją (zdj. 3). Spróbuj jeden – pyszne prawda?! :)Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u