ßßß
Czas przygotowania: 15minutPrzez Marzena 4 czerwca 2013Lody, których nie trzeba unikać, a wręcz przeciwnie jeść, jak najczęściej!Dlaczego ? To proste, zrobione są wyłącznie z owoców, zmielonych migdałów i mleka kokosowego.Czerwone i słodziutkie truskawki zawierają sporo witaminy C oraz antyoksydantów, zajmując czwarte miejsce w rankingu ilości antyoksydantów przypadających na 100g owocu), zaraz za jeżynami, żurawiną i malinami. To jest naprawdę imponujące miejsce!Migdały bogate są w witaminę E która doskonale poprawia stan naszej skóry, a kto z nas nie chciałby zawsze wyglądać młodziej niż wynika z metryki urodzenia. Można by tak wymieniać jeszcze trochę, ale nie traćmy czasu na czytanie, zabierajmy się do roboty!Lody, które nie zaszkodzą, tak jak inne. Nie dość, że są zdrowe, to i smaczne! Prawda?SkładnikiPokrojone truskawki - 1 szklankaDojrzały anananas lub ananas z puszki - 1 szklankamleko kokosowe - 3 łyżkisól - szczyptasyrop klonowy lub brązowy cukier - 5 łyżek (Ilość zależy od upodobań smakowych i stopnia dojrzałości owoców. Po spróbowaniu muszą być dość słodkie, gdyż po zamrożeniu odczuwanie słodyczy zmniejsza się).sok z cytryny - 1 łyżeczkazmielone migdały lub masło migdałowe - 3 łyżkiInstrukcjeMiksujemy wszystko w blenderze i przelewamy do foremek na lody lub jednorazowych kubeczków, wkładając do nich patyczek. Wstawiamy do zamrażalnika i jemy po zamrożeniu.Z tej porcji wyszło ok. 7 lodów. Pojemniczki na lody kupiłam w w sklepie IKEA.
Foto: M.BojkoSkładniki:1 szklanka pokrojonych truskawek1 szklanka dojrzałego ananasa lub z ananasa puszki3 łyżki mleka kokosowegoszczypta soli5 łyżek syropu klonowego lub brązowego cukru (Ilość zależy od upodobań smakowych i stopnia dojrzałości owoców. Po spróbowaniu muszą być dość słodkie, gdyż po zamrożeniu odczuwanie słodyczy zmniejsza się.).1 łyżeczka soku z cytryny3 łyżki zmielonych migdałów lub masła migdałowegoZ tej porcji wyszło ok. 7 lodów. Pojemniczki na lody kupiłam w w sklepie IKEA.