ßßß
Składniki (na formę o przekroju 20-22 cm)Ciasto150 g migdałów1 małe jajo2 łyżki masła klarowanego lub tłuszczu kokosowegoszczypta soli
Wypełnienie mazurka3 żółtka0,5 szklanki mleka kokosowego (85-90% kokosa)3 łyżki nierafinowanego cukru lub ksylitolu1 – 2 łyżki soku z cytryny1 duży jędrny banan lub 1,5 małego
PrzygotowanieMigdały zalać wrzącą wodą, przestudzić i obrać ze skórki. Można też użyć gotowych migdałów blanszowanych lub mąki migdałowej.Jeżeli jednak używamy migdałów w całości, trzeba je zmielić w młynku na mąkę i wsypać do miski. Dodać szczyptę soli i wymieszać, następnie wbić jajo i dodać masło klarowane lub tłuszcz kokosowy. Zagnieść lepkie ciasto i wylepić nim przygotowaną formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką z migdałów. Wstawić do lodówki na czas przygotowania kremu.W rondelku wymieszać żółtka z cukrem lub ksylitolem za pomocą trzepaczki i ustawić na palniku na maleńkim płomieniu. Cały czas mieszając trzepaczką wlać sok z cytryny i mleko kokosowe. Mieszać, aż masa zgęstnieje i lekko się zagotuje. Wtedy zdjąć z ognia i przestudzić.Piekarnik nagrzać do temperatury 190˚C, wstawić formę z ciastem i podpiekać przez około 15 minut. W czasie podpiekania ciasta banany obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wyjąć ciasto i ułożyć na dnie plasterki bananów, lekko ugnieść i zalać masą kokosowo – żółtkową, tak, aby przykryła banany. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180˚C i wstawić mazurek. Piec jeszcze przez około 0,5 godziny.
Uwaga: mazurek można udekorować czekoladą, migdałami, lub rozwałkować masę marcepanową między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i tak jak ja, wyciąć zajączka, robiąc mu oczko i lamówki z czekolady.