Wykonanie
Z tego przepisu możemy bardzo łatwo wyczarować dwa smakołyki, szejk i deser. Oba są wyjątkowo smaczne i bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy
mieć królową jesiennego stołu –
dynię. Reszta to już kwestia naszej kulinarnej fantazji. Warto skorzystać z kolejnego deserku z dyni.Składniki:1 szklanka upieczonej dyniszczypta
soli1/3 szklanki
syropu klonowego lub
daktylowego; można użyć też
miód lub
banan1/3 łyżeczki
cynamonu2 łyżki karobu – dodajemy kiedy chcemy uzyskać „czekalodowy” deser lub szejkWykonanie:Wszystkie składniki miksujemy w blenderze w zależności od konsystencji którą chcemy uzyskać dodajemy
mleko kokosowe lub kilka
mlek roślinnych zmieszanych razem.Jeżeli dodamy więcej
mleka roślinnego zrobimy szejk, jak mniej, wyjdzie kremowy deserek z dyni, coś w rodzaju budyniu.Deser możemy posypać
orzechami,
jagodami goji,
daktylami,
rodzynkami, prażonymi
pestkmi z dyni lub
słonecznika.

