Wykonanie

W trakcie mojego pobytu w USA ponownie zakochałam się w owsiance. Spacerując po Górnym Manhattanie trafiłam na cudowną, malutką knajpkę serwującą śniadania, a konkretnie owsiankę. Klient otrzymuje tam skonfigurowaną przez siebie owsiankę z ulubionymi dodatkami. Do wyboru są praktycznie wszystkie rodzaje
orzechów, świeże i
suszone owoce,
czekolada, a nawet puree z pieczonej dyni. Pomysł tak mi się spodobał, że często powtarzam go przy okazji weekendowych śniadań.Składniki:1,5 szklanki płatów owsianych lub mieszkanki
musligarść
suszonych owoców, ja wykorzystałam mieszankę
rodzynek,
bananów,
daktyli i
moreligarść ulubionych
orzechów1 łyżka pestek
słonecznika1 łyżka ulubionego
miodu, wykorzystałam rzepakowy1
gruszka0 , 5 szklanki startej dyni1 szklanka
mleka2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
cynamonu0,5 łyżeczki
gałki muszkatołowej0,5 łyżeczki
cukru brązowegoPrzygotowanie:Na blaszkę do pieczenia wykładam
płatki owsiane wymieszane z
owocami, pestki i
orzechami. Suche składniki zalewam
mlekiem z
jogurtem i
mlekiem. Jeżeli
mleka będzie za mało, aby przykryć
musli należy dodać więcej. Na górę wykładam startą
dynię przyprawioną
cynamonem i
gałką muszkatołową. Całość dekoruję
gruszką i obsypują
cynamonem i
cukrem. Piekę w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut.
