ßßß
W trakcie mojego pobytu w USA ponownie zakochałam się w owsiance. Spacerując po Górnym Manhattanie trafiłam na cudowną, malutką knajpkę serwującą śniadania, a konkretnie owsiankę. Klient otrzymuje tam skonfigurowaną przez siebie owsiankę z ulubionymi dodatkami. Do wyboru są praktycznie wszystkie rodzaje orzechów, świeże i suszone owoce, czekolada, a nawet puree z pieczonej dyni. Pomysł tak mi się spodobał, że często powtarzam go przy okazji weekendowych śniadań.Składniki:1,5 szklanki płatów owsianych lub mieszkanki musligarść suszonych owoców, ja wykorzystałam mieszankę rodzynek, bananów, daktyli i moreligarść ulubionych orzechów1 łyżka pestek słonecznika1 łyżka ulubionego miodu, wykorzystałam rzepakowy1 gruszka0 , 5 szklanki startej dyni1 szklanka mleka2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżeczka cynamonu0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej0,5 łyżeczki cukru brązowegoPrzygotowanie:Na blaszkę do pieczenia wykładam płatki owsiane wymieszane z owocami, pestki i orzechami. Suche składniki zalewam mlekiem z jogurtem i mlekiem. Jeżeli mleka będzie za mało, aby przykryć musli należy dodać więcej. Na górę wykładam startą dynię przyprawioną cynamonem i gałką muszkatołową. Całość dekoruję gruszką i obsypują cynamonem i cukrem. Piekę w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut.