Wykonanie
czwartek, 7 Październik 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Prosta zapiekanka idealna na szybką kolację lub obiad. Smaczna także z
mozzarellą.Składniki:
ziemniakipomidorynatka pietruszki2 ząbki
czosnkusólpieprzmielony
kminekoliwastarty
żółty ser lub
parmezanZiemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na centymetrowe plastry.
Pomidory myjemy i również kroimy na plastry (możemy wcześniej je sparzyć i obrać ze skórki).
Natkę siekamy,
czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W nasmarowanym
oliwą naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plastry
ziemniaków i
pomidorów, oprószając je
solą,
pieprzem,
kminkiem,
natką i
czosnkiem. Skrapiamy wszystko
oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wyjmujemy, posypujemy
serem i zapiekamy jeszcze chwilę, aż
ser się roztopi.Smacznego