ßßß Cookit - przepis na Faszerowane pieczarki

Faszerowane pieczarki

nazwa

Wykonanie

sobota, 26 Marzec 2011, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Faszerowane pieczarki to danie z którym każdy, nawet początkujący kucharz świetnie sobie poradzi. A efekt murowany! Pachnące, soczyste z chrupiącą serową posypką. To jest to!
Składniki:
10 dużych pieczarek
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo – wołowego
1 cebula
5-10 dag startego na drobnych oczkach tarki żółtego sera
1 jajko
łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy aż delikatnie się zezłoci. Dodajemy mielone mięso, pieprz i sól do smaku. Smażymy na małym ogniu.
Pieczarki oczyszczamy i delikatnie ukręcamy trzonki. Trzonki drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Smażymy, często mieszając żeby odparowało jak najwięcej powstałego sosu. Odstawiamy, aby wystygło.
Formę żaroodporną natłuszczamy i układamy w niej jeden obok drugiego kapelusze pieczarek.
Do wystudzonego mięsa wbijamy jajko i mieszamy dokładnie. Nakładamy masę na pieczarki, lekko dociskając. Wstawiamy formę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Pod koniec zapiekania posypujemy każdą pieczarkę odrobiną startego sera. Podajemy na gorąco.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/warzywa-faszerowane/faszerowane-pieczarki