środa, 29 Styczeń 2014, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Sałatka z buraków dobrze sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Lekka a zarazem sycąca. Ser feta można zastąpić kozim. Polecam!Składniki:2 średnie burakigarść rukoli80g sera fetałyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianegołyżka ciemnego octu balsamicznegołyżka ziaren słonecznikaewentualnie sól i pieprz do smakuBuraki myjemy, owijamy pojedynczo folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 1,5 godziny. Możemy sprawdzić miękkość buraków, nakłuwając je widelcem.Wystudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Na talerzu układamy rukolę, na niej plasterki buraków. Następnie kruszymy ser i posypujemy ziarnami słonecznika.Oliwę mieszamy z octem i skrapiamy naszą sałatkę. Jeśli to konieczne, doprawiamy solą i pieprzem.