ßßß Cookit - przepis na Tarta alzacka

Tarta alzacka

nazwa

Wykonanie

sobota, 1 Styczeń 2011, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »
Składniki:
rozmrożone gotowe ciasto francuskie
wędzony boczek w plasterkach
2 cebule
ser typu brie
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki śmietany
trochę zmielonego kminku
pieprz, sól do smaku
oliwa
Boczek pokroić na paseczki, a cebulę w plastry. Na patelni rozgrzać trochę oliwy. Podsmażyć boczek, aż będzie chrupiący i zdjąć go na talerzyk. Wrzucić cebulę i zeszklić ją. Śmietanę wymieszać z przyprawami. Dodać do cebuli i dusić jeszcze przez chwilę.
Foremkę wyłożyć ciastem francuskim, po nakłuwać je widelcem. Rozłożyć na nim boczek i rozsmarować śmietanę z cebulą. Ser pokroić na plastry i położyć na nadzieniu. Piec około 15 min w 230-250°C. Podawać na ciepło.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/pieczywo/tarta-alzacka