ßßß Cookit - przepis na Tarta alzacka

Tarta alzacka

nazwa

Wykonanie

Takie przepisy lubię najbardziej – proste, szybkie i smaczne. Na pewno na stale zagości w naszym jadłospisie. Przepis pochodzi z tej strony http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48637,6672971.html. Jest idealny na sylwestrowe przyjęcie 😉
Składniki :
Rozmrożony duży płat ciasta francuskiego,
15 dag wędzonego boczku w plasterkach,
2 spore cebule,
kawałek (8-10 dag) miękkiego sera dojrzewającego (np. brie, mnich, valbon),
szczypta gałki muszkatołowej,
2 łyżki kremówki,
trochę zmielonego kminku,
pieprz sól
Wykonanie :
Boczek pokroić na paseczki, a cebulę na ćwierćplasterki. Boczek smażyć, aż będzie chrupki i rumiany. Przełożyć go na talerzyk, a na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić cebulę, wymieszać z boczkiem. Śmietanę starannie wymieszać z przyprawami. Dno i boki oprószonych mąką małych form do tart (lub jednej dużej) wylepić ciastem francuskim, robiąc naokoło niski rant. Ponakłuwać ciasto widelcem, rozłożyć na nim farsz boczkowo-cebulowy, a potem – pokrojony na plasterki ser. Polać śmietaną i oprószyć pieprzem. Piec 10-15 min w 230-250°C. Podawać na ciepło.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1861