ßßß Cookit - przepis na Bałkańska potrawka z wieprzowiny ze śliwkami

Bałkańska potrawka z wieprzowiny ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
łopatka wieprzowa bez kości 800 gramów
mąka 1 łyżek stołowych
olej 3 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
wino czerwone półwytrawne 1 szklanek
papryczka chili 1 sztuk
czosnek 3 ząbki
goździki 2 sztuk
kora cynamonu - mały kawałek 1 sztuk
śliwki 400 gramów
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, oczyszczone, osuszone mięso pokroić w kostkę 3 x 3 cm i zrumienić na rozgrzanym na patelni oleju ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, oprószyć mąką solą oraz pieprzem. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekana cebulę. Przełożyć do mięsa, wlać wino i dodać posiekana ostra papryczkę, rozdrobniony czosnek, goździki oraz kawałek cynamonu. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 45 minut, aż mięso będzie miękkie. Oczyszczone śliwki przekroić i wyjąc pestki, dodać do duszącego się mięsa. dusić jeszcze ok. 15 minut, aż śliwki staną się szkliste, ale nie rozgotowane.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9290/Balkanska-potrawka-z-wieprzowiny-ze-sliwkami