Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
łopatka wieprzowa bez kości 800 gramów
mąka 1 łyżek stołowych
olej 3 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
wino czerwone półwytrawne 1 szklanek
papryczka chili 1 sztuk
czosnek 3 ząbki
goździki 2 sztukkora
cynamonu - mały kawałek 1 sztuk
śliwki 400 gramów
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, oczyszczone, osuszone
mięso pokroić w kostkę 3 x 3 cm i zrumienić na rozgrzanym na patelni
oleju ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, oprószyć
mąką solą oraz
pieprzem. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekana
cebulę. Przełożyć do
mięsa, wlać
wino i dodać posiekana
ostra papryczkę, rozdrobniony
czosnek,
goździki oraz kawałek
cynamonu. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 45 minut, aż
mięso będzie miękkie. Oczyszczone
śliwki przekroić i wyjąc pestki, dodać do duszącego się
mięsa. dusić jeszcze ok. 15 minut, aż
śliwki staną się szkliste, ale nie rozgotowane.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: