Wykonanie
Za oknem zimno, resztki kolorowych liści na drzewach rozwiewa wiatr. Na targu możemy dostać jeszcze jesienne
owoce w tym
śliwki. Świetnie nadają się nie tylko do knedli, ale również do
mięsa. Zapach
cynamonu,
goździków zawsze kojarzy mi się z zimą, wtedy też nasze dania są bardziej kaloryczne. Po domu unosi się cudowny zapach
cynamonu,
goździków, przeplatany zapach
śliwek,
mięsa....ach jak tu wytrzymać.
SKŁADNIKI:ok75 dag
łopatki wieprzowej bez kościok 35 dag
śliwek węgierek1 łyżka
mąki2-3 łyżki
oleju1 laskę
cynamonu5-7
goździków3
liście laurowe2
cebule czerwone3 ząbki
czosnkusólświeżo zmielony
pieprzkaszę gryczaną lub
ziemniakiSPOSÓB WYKONANIA :
Mięso myjemy, osuszamy, tniemy
ostrym nożem na gulaszową kostkę. Doprawiamy
solą oraz świeżo zmielonym
pieprzem. Oprószyć
mąką, smażyć partiami na rozgrzanym
oleju, mieszając przekładać do rondla(lub naczynia żaroodpornego) Do
mięsa dodajemy pokrojoną w ćwiartki
cebulę, zgnieciony
czosnek, połamane
liście laurowe, utłuczoną laskę
cynamonu,
goździki. Patelnie, na której smażyliśmy
mięso, zalewamy
wodą, wymieszamy z pozostałościami od smażenia i zalewamy tym nasze
mięso. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, tak dusimy ok. 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 170, dodajemy przekrojone na pół
śliwki i pieczemy do miękkości
mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby składniki mogły się połączyć i stworzyć jednolitą całość.
Gulasz ma słodko-kwaskowaty posmak z nutą
cynamonu,
goździków. Podajemy z
kaszą gryczaną lub
ziemniakami. Danie to na pewno rozgrzeję nas od środka w te coraz bardziej ponure dni.SmacznegoPolecam inną opcje mojej wersji gulaszu z
dynią klik