ßßß Cookit - przepis na Przegrzebki w szynce parmeńskiej

Przegrzebki w szynce parmeńskiej

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
Puree z marchewki i melona:
1 łyżka masła
1 łyżeczka tartego imbiru
1/2 małej cebulki
1/4 szklanki pokrojonej w kosteczkę czerwonej papryki
1/2 szklanki marchewki pokrojonej w cienkie plasterki
1/2 szklanki bulionu jarzynowego
1/3 szklanki melona pokrojonego w kostkę
sól morska i pieprz
Małże Św. Jakuba:
10 mrożonych lub świeżych małży Św. Jakuba (średniej wielkości)
sól morska
10 plasterków szynki parmeńskiej
10 gałązek świeżego tymianku
Pesto kolendrowe:
1/2 szklanki oderwanych listków kolendry (jeden pęczek)
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki pestek dyni
1/3 ząbka czosnku
sól i pieprz do smaku
Do serwowania: oliwa extra virgine
Przygotowanie
Puree z marchewki i melona: W rondelku z grubym dnem roztopić masło, dodać imbir i na małym ogniu dusić przez 1 minutę. Dodać cebulkę, paprykę, marchewkę i dusić pod przykryciem przez około 5 - 7 minut, od czasu do czasu mieszając, nie zrumieniać. Wlać bulion i gotować przez 5 minut. Dodać melona i dusić przez około 5 minut aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na puree, niekoniecznie idealnie gładkie (wedle uznania).
Małże Św. Jakuba: Mrożone małże rozmrozić w lodówce lub w mikrofalówce. Opłukać i bardzo dokładnie osuszyć, zawijając w ręcznik papierowy i wyciskając z nadmiaru wody. Oprószyć solą morską. Plasterki szynki parmeńskiej złożyć wzdłuż na pół i zawinąć ją wkoło małży, do środka wkładając po jednej gałązce tymianku. Roladki ułożyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej patelni z dodatkiem oleju. Grillować lub smażyć z każdej strony przez około 2 minuty, aż szynka się zrumieni, a małża nie będzie surowa w środku (sprawdzić jedną od środka).
Pesto kolendrowe: Wszystkie składniki zmiksować blenderem, pozostawiając kilka listków kolendry do dekoracji.
Talerze podgrzać, rozsmarować puree z marchewki, na nim ułożyć małże i polać pesto kolendrowym. Skropić dodatkową oliwą extra virgine i udekorować resztą kolendry.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/przegrzebki/_w_szynce_parmenskiej/przepis.html