ßßß Cookit - przepis na Babeczki orkiszowe z bakaliami i czekoladą

Babeczki orkiszowe z bakaliami i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Składniki
20 sztuk
1 i 1/2 szklanki mąki razowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 duże jajko
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/4 szklanki płynnego miodu (lub syropu klonowego)
1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
Dodatki:
po 1/2 szklanki posiekanej ciemnej czekolady, orzechów włoskich, suszonej żurawiny, wiórków kokosowych, smażonej skórki pomarańczowej
2 łyżki przyprawy piernikowej
2 łyżeczki cynamonu
starta skórka z 1 pomarańczy, 1 łyżka soku z pomarańczy, 2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
20 obranych migdałów
Przygotowanie
Potrzebne będzie 20 małych papilotek o średnicy 4 cm oraz blacha do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Przygotować bakalie i przyprawy. Do miski wsypać mąkę, wymieszać ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i sodą, przyprawą piernikową, cynamonem i startą skórką z pomarańczy.
Do drugiej miski wbić jajko i roztrzepać rózgą na jednolitą masę z jogurtem, miodem, oliwą extra vergine oraz sokiem z pomarańczy i likierem pomarańczowym.
Połączyć łyżką obydwie mieszanki: suchą i mokrą na jednolitą masę. Następnie wymieszać z czekoladą, orzechami, żurawiną, wiórkami kokosowymi, smażoną skórkę pomarańczową.
Masę nałożyć do papierowych papilotek ustawionych na blaszce do pieczenia. Na wierzch położyć migdały. Wstawić do piekarnika na 15 - 18 minut.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/babeczki_orkiszowe/przepis.html