Wykonanie
Składniki20 sztuk1 i 1/2 szklanki
mąki razowej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 duże
jajko1/2 szklanki
jogurtu naturalnego1/4 szklanki płynnego
miodu (lub
syropu klonowego)1/4 szklanki
oleju lub roztopionego
masłaDodatki:po 1/2 szklanki posiekanej ciemnej
czekolady,
orzechów włoskich,
suszonej żurawiny,
wiórków kokosowych, smażonej
skórki pomarańczowej2 łyżki
przyprawy piernikowej2 łyżeczki
cynamonustarta skórka z 1
pomarańczy, 1 łyżka soku z
pomarańczy, 2 łyżki
likieru pomarańczowego (opcjonalnie)20 obranych
migdałówPrzygotowaniePotrzebne będzie 20 małych papilotek o średnicy 4 cm oraz blacha do pieczenia.Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Przygotować
bakalie i
przyprawy. Do miski wsypać
mąkę, wymieszać ze szczyptą
soli,
proszkiem do pieczenia i
sodą,
przyprawą piernikową,
cynamonem i startą skórką z
pomarańczy.Do drugiej miski wbić
jajko i roztrzepać rózgą na jednolitą masę z
jogurtem,
miodem,
oliwą extra vergine oraz
sokiem z
pomarańczy i
likierem pomarańczowym.Połączyć łyżką obydwie mieszanki: suchą i mokrą na jednolitą masę. Następnie wymieszać z
czekoladą,
orzechami,
żurawiną, wiórkami kokosowymi, smażoną
skórkę pomarańczową.Masę nałożyć do papierowych papilotek ustawionych na blaszce do pieczenia. Na wierzch położyć
migdały. Wstawić do piekarnika na 15 - 18 minut.